2024. június 14., péntek, Vazul

Ismét füstölt egy metrókocsi

Budapest
2011. október 24. hétfő Írta: Nagy István

Reggel a Blikk városházi forrásokra hivatkozva még arról írt, hogy újra forgalomba állítanák a nyáron kivont, lejárt szavatosságú metrószerelvényeket. A lap szerint a mérnökök semmi olyat nem találtak az áprilisi metrótűz után vizsgálat alá vont 6 kocsiban, ami indokolná a régi járművek leállítását, és információik szerint a BKV karbantartását célzó ellenőrzés is azt állapította meg, hogy minden a legnagyobb rendben van.  A szakvélemény talán egy kicsit elhamarkodott volt, hiszen ma délután egy újabb szerelvény kezdett el füstölni a 3-as metró vonalán.

 

A BKV közleménye szerint a jármű a Népliget állomásnál kezdett füstölni. Ezt követően azonnal kiürítették az állomást, az utasok nem voltak veszélyben. A forgalmi fennakadás ideje alatt az utasokat 50 db pótlóbusz szállította. A metró forgalma 14 óra 23 perckor helyreállt.

Az MTI információi szerint a műszaki hibát egy mechanikus alkatrész (kardán-tengely) meghibásodása okozta. A jelenség ugyan némi füstfejlődéssel járt, de tűz nem alakult ki.

Ez az új eset  is megmutatta, hogy milyen nagy szükség lenne az elavult, adott esetben már lejárt szavatosságú metrókocsik cseréjére. Gulyás Attila, a metrósok szakszervezetének elnöke a Blikknek jelezte: az orosz gyártó már a 30 évnél idősebb kocsikról is azt nyilatkozta, hogy az alváz anyagfáradása miatt kockázatos tovább használni őket. Felhívta a figyelmet, hogy jövőre újabb 37 kocsit kellene kivonni a forgalomból, de ezek kiesésével a BKV már nem tudná tartani a menetrendet. Az év első felében lesz olyan időszak, amikor minden járműre szükség lesz, rendkívüli meghibásodások esetén, csúcsidőszakban pedig már most sem tudnak tartalék szerelvényt forgalomba állítani.

(Forrás: MTI, Blikk)

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.