2024. április 12., péntek, Gyula

A budapesti lomtalanítási rendszer átalakítását tervezi az FKF

Budapest
2011. szeptember 06. kedd

A lomtalanítás idején évek óta tapasztalható káosz miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat Zrt. (FKF) újabb megoldással kísérletezik. A tervek szerint megszüntetik az előre meghirdetett lomgyűjtést, de lehetőséget adnak arra, hogy társasházak, vagy családi ház tulajdonosok is adott időpontban rendeljék meg a szolgáltatást. Jelenleg évente egyszer van lomtalanítás a főváros körzetekre osztott kerületeiben, ennek költsége benne van a társasházak által fizetett hulladékkezelési díjban.

 

Az indoklás szerint azért van szükség a változtatásra, mert vannak, akik ebből élnek, épp ezért már napokkal az egyébként titkosan meghirdetett időpont előtt az érintett területre költöznek teherautóikkal, hogy a legértékesebb dolgokra szert tehessenek. Az általuk szétdobált lomok és a nyílt utcán elvégzett szükségletek már a főváros vezetésének is feltűntek. Az ígéretek szerint mostantól ennek vége. A háztulajdonosok, lakóközösségek által megrendelt szolgáltatásról ugyanis, ha az nem magától az FKF-től szivárog ki, nehezen szerezhetnének tudomást a lomisok. Az új rendszer ötletét egyébként Bécsből vették, ahol évek óta jól működik a rendelésre kiszállított gyűjtőkonténerek rendszere.

Az FKF vezetője az MTI-nek elmondta, korábban többféle módon próbálták felvenni a harcot ez ellen Budapesten is; a lomtalanítás időpontjáról például csak úgy tájékoztatnak, ha valaki az ügyfélszámát megadva érdeklődik, a lakók pedig csak másfél-két héttel korábban kapnak hírlevelet. Hozzátette: ennél hatékonyabb módszer nem volt, de ez sem hozta meg a várt eredményt, a "gyűjtögetők" hamarabb értesülnek az időpontról, mint a lakók.

Már csak egy kérdésünk maradt: a lakásfelújítók milyen gyakran élnek majd az ingyenes "sitt" szállítás lehetőségével. Nehezen tudjuk ugyanis elképzelni, hogy az FKF szakemberei tüzetesen átvizsgálják majd a konténert, oda nem illő szemét után kutatva.

Forrás: MTI

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.