2023. június 02., péntek, Kármen és Anita

Kormánydöntéstől függ a Várkertbazár sorsa

Budapest
2011. szeptember 06. kedd Írta: Nagy István

Több mint három évtizeddel ezelőtti bezárása óta megoldatlan a budai Várkertbazár sorsa. A Duna-parti pusztuló épület újrahasznosítására már korábban is sok terv született. Ezúttal egy kormánydöntéstől remélik a jobb sorsra érdemes műemlék megújulását.

A neoreneszánsz stílusú Várkertbazár Ybl Miklós tervei szerint épült 1875-1883 között. Eredetileg kereskedelmi, kulturális funkciót töltött be, árkádsorain üzletek, kiállítóhelyek, és képzőművészeti műhelyek sorakoztak. A második világháborúban súlyosan megrongálódott épületben működött 1961 és 1984 között a Budai Ifjúsági Park, amely számos zenei rendezvénynek, koncertnek adott otthont. 1980-ban egy Edda koncert során a park bejáratához vezető lépcső kőfala leomlott. Az ezt követő bezárás óta az épület állapota fokozatosan romlik.

Az MTI és a Népszabadság legújabb információi szerint a Várral és a Várkertbazárral kapcsolatban hamarosan várható két kormánydöntés egyike a Várkertbazár felújításának elindításáról szól, a másik pedig a Vár hosszú távú fejlesztéséről rendelkezik. A tervek szerint a Várkertbazár felújítása 2014-re valósul meg. Reméljük, ezúttal a tervek nem csak papíron maradnak.

(MTI/Népszabadság/Magazinlapok)

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.