2024. június 14., péntek, Vazul

Vajon kihúzzák a régi metrókocsik az újak érkezéséig? -Aláírták a módosított metrószerződést

Budapest
2011. július 26. kedd

 

Aláírta a 2-es és 4-es metrószerelvények gyártásról és leszállításáról szóló szerződés módosítását szerdán Tarlós István főpolgármester és Patrick Kron, az Alstom elnök-vezérigazgatója Budapesten. Ha minden jól megy, bő egy év múlva leszállítják a 2-es metró új szerelvényeit. Hogy addig mi lesz a régiekkel, nem sokan tudják ma Budapesten.

Az új megállapodás szerint kikerült a szerződésből a vis maior klauzula, vagyis nem számít vis maiornak, ha az Alstom nem tudja megszerezni a végleges típusengedélyt. A módosított szerződés  hatálybalépéstől számított 300 napon belül az Alstom megszerzi a 2-es vonalra szánt szerelvények típusengedélyét, az első szerelvényeket pedig 330 napon belül leszállítja. A 4-es metró szerelvényeire 548 napon belül kell megszereznie a típusengedélyt, és 750 napon belül kell az első szerelvényt szállítania.

Az MTI tudósítása szerint  Tarlós István az aláírás után azt mondta, óvatos optimizmusra van okuk, de sok múlik azon, hogy az Alstom megszerzi-e a típusengedélyt a 2-es metróra szánt szerelvényekre. Ennek érdekében az Alstom nagyon sokat tett. Hozzáfűzte: 2010 őszén semmi jele nem volt a megegyezésnek, "20 fillérben" sem fogadott volna, hogy megállapodás születik. "Ez a ciklus legnagyobb sikere" - hangsúlyozta.

 

 

Patrick Kron, az Alstom csoport elnök-vezérigazgatója azt mondta, pozitív irányban mozdultak el, és úgy véli, nem lesz probléma a típusengedély megszerzésével. Az elkövetkezendő napokban újra megindítják az ehhez szükséges eljárásokat. Kérdésre válaszolva elmondta, nem érti, hogyan juthattak holtpontra a tárgyalások.

 

A szerződést módosító megállapodásban kitértek arra is, hogy a felek felfüggesztenek minden bírósági és egyéb jogi eljárást, egyik fél sem indít vagy folytat semmilyen egyéb eljárást a másikkal szemben.

A módosítás akkor fog hatályba lépni, amikor a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is ellenjegyzi, erre "nagy valószínűség szerint" sor kerül. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) soron kívül elindítja a BKV és az Alstom közötti szerződés módosításának ellenjegyzését - közölte az ügynökség.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.