2023. június 09., péntek, Félix

Hamarosan újra felépül a Sziget városa a "Hajógyárin"

Budapest
2011. július 18. hétfő

 

Mivel a szokásokhoz híven rengeteg fellépőt sikerült összetoboroznia a sziget szervezőgárdájának, ezért csak egy erősen szubjektív ajánlót, válogatást olvashatnak az alábbiakban. Az ígéretes fellépők listáján túl jó hír az is, hogy a tavalyi árakon mehetünk a Szigetre. Egy biztos, ha valaki szereti a változatosságot, nem irtózik a tömegtől és nyitott az újra, mindenképp érdemes idén is kilátogatnia.

A programot szinte átlátni is nehéz, de kezdjünk egy igazán egyedi kezdeményezéssel.  Egy teljesen új színpadot kapnak Európa olyan bandái, akik hazájukban óriási sikereket arattak, de a nemzetközi deszkákat még nemigen sikerült koptatniuk. Ezeket a „helyben megrekedt” zenekarokat az Európa Színpadon kell majd keresni. A stílus igen változatos lesz. Fellép a Söhne Mannheims, a Triggerfinger, az Ismo Alanko & Teho, sőt egyfajta kakukk tojásként az Európa Kiadó (augusztus 12.) is. Ha esetleg nem lennének ismerősek a zenekarok, akkor elő a youtube-ot.

A Pop-Rock Nagyszínpad fellépői között szerepel a Pulp, amely utoljára 2002-ben lépett fel természetesen óriási sikert aratva Óbudán.  A tavalyi brit zenei díjátadón az Év Legjobb Férfi Előadójának választott Dizzee Rascal most a Szigeten teremt majd fergeteges hangulatot. A Smash Mouth fellépése is jó koncertet ígér, legnagyobb slágerük az All Star, amire biztosan mindenki emlékszik. A folk-punk képviselői a Flogging Molly is kint lesz a Szigeten, ők autentikus ír kocsmazenei elemekkel operálnak. A The National stílusbeli kategóriája a kamarapop, ők most a legfontosabb fesztiválokat járják körbe. A szervezők iderepítik Kate Nasht is, aki a brit pop üdvöskéje és nagyon sokat játszották őt a hazai rádiók is. A Gogol Bordello már visszatérő vendég a Szigeten, csakúgy mint a The Prodigy és a Chemical Brothers, akiket szintén nem kell bemutatni.

A Világzenei Nagyszínpadot emelem még ki, ahová bármikor is vetődtünk, biztosan egy kuriózum számba menő koncerten vehettünk részt. Az idei kínálatból elsőként a tangó és az elektronikus zene ismert eszközeit párosító, remek hangulatot teremtő Gothan Projectet emelem ki. Egy magára valamit is adó világzenei nagyszínpad elképzelhetetlen balkáni muzsika nélkül. Idén is eljön a Szigetre Goran Bregovic és az ő elmaradhatatlan Wedding And Funeral Bandje.

Az A38-WAN2 Színpadra idén is trendi és kultikus előadók sokaságát ígérik a szervezők. Erre a helyszínre edz a Marina and the Diamonds frontembere, aki divatdiktátornak sem utolsó. Kíváló programot ígér a Skunk Anansie brit zenekar koncertje is, amely a metal, a reggae, az elektronika és poszt-new wave műfajokból merít. A Depeche Mode fanoknak a Hurts-öt ajánlom figyelmükbe.

A kemény zenék kedvelőinek is kedveznek idén a szervezők, ugyanis a korábban szokásos sátorból végre ők is kijöhetnek és egy szabadtéri színpadon pogózhatnak kedvenc bandáikra. A zenekarok önmagukért beszélnek: Judas Priest, Motörhead és persze a Tankcsapda.

A Sziget Party Aréna esti koncertsávjában lép fel az Empire of the Sun, Ausztrália legszínesebb elektronikus zenei formációja, amely látványos, egy tudományos-fantasztikus divatgálára emlékeztető fellépéseiről, valamint finoman és elegánsan csábító slágereiről, pl. a Walking on a Dreamről, vagy a We're the People-ről híres.

 

A már megszokott helyszínekre és programokra nem térek ki, csak megemlítem, hogy idén is lesz Roma Sátor, Hungarikum Falu, Színház és Tánc Színpad.

Azaz egy programra mégis felhívom a figyelmet, ez pedig a különleges élményt biztosító NEGATÍV VARIETÉ - azelső Moholy-Nagy performansz című előadás a Színház és Tánc Színpadon. Az ajánló szerint: fény lények, lebilincselő sziluett-játék, testek ritmusos, egymásba oldódó hömpölygése a NEGATÍV VARIETÉ. Szerintem erre a látványra mindenki kapható lesz majd, ugyanis 8 táncos egy 5 méteres opera fólia mögött adja elő a nagyváros dinamikájához köthető képeket Zságer Balázs komponált minimál elektro-szimfónikus zenére.

A válság és a minél több hazai fesztiválozó miatt is, a szervezők úgy döntöttek, hogy az idei szigetre is a 2010-es árakon lehet bejutni.

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.