2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

Meghosszabbították a hőségriadót!

Budapest
2011. július 13. szerda

Tájékoztatjuk a kerület lakosságát és intézményeit, hogy az országos tisztifőorvos a hőségriadót 2011. július 14-ig meghosszabbította. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot 11.00 - 15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

 

 

A kerületben bárki által igénybe vehető hűtött helyiségei:

Kerületi önkormányzat ügyfélszolgálat Városház tér 18 -20.

Kispesti Munkásotthon Teleki u. 50.

Wekerlei Kultúrház  Petúr u. 7.

Szabó Ervin Könyvtár Üllői út 255.

Europark Bevásárló Központ Üllői út 201.

Kispesti Centrum Áruház Kossuth tér 5.

a Spar,(Eötvös u. 5. Üllői út 248., üllői út 257.)

Penny Market Ady E. út 32-40., Obi Tálas u. 7.

 

Hogyan védekezzünk a hőség ellen?

• Bárkinek okozhat egészségi panaszokat, rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok: például a csecsemők és a fiatal kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, fogyatékosok, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők.

• Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

• A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Fontos a só pótlása is!

• Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros  UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére.

• Lehetőleg éjjel szellőztessen!

• Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!

• A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk  őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!

• A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!

• A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási, hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik  számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.

• Az állatoknak adjunk több vizet, ne kössük ki a kutyákat a napra.

• A közlekedés során vegyük figyelembe, hogy a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet.

• A gépjárművel több órás útra indulók gondoskodjanak a vízellátásról a folyadékhiány pótlása érdekében, valamint az esetleges segélyhíváshoz szükséges segélykérő telefonszámok biztosításáról.

MIT IGYUNK: Víz, ásványvíz, tea, szénsavmentes üdítők, paradicsomlé, aludtej, kefír, joghurt, levesek

MIT NE IGYUNK: kávé, alkohol tartalmú italok, magas koffein és cukortartalmú szénsavas üdítők

 

Alapszabályok napozáskor:

• Ne tegyük ki bőrünket intenzív napsugárzásnak 11  és 15 óra között – azaz ebben az időszakban ne napozzunk! Eleinte 15-30 percnél tovább ne tartózkodjunk a napon. Az időtartamot alkalmanként 5-10 perccel emelhetjük. Használjunk megfelelő faktorú (15-ösnél magasabb) naptejet!  A naptej különösen fontos a gyermekek számára, mert a gyermekkorban történő leégés jelentősen megnöveli a festékes és nem festékes rosszindulatú bőrdaganatok felnőttkori kialakulásának kockázatát! A megfelelő naptej következetes alkalmazása még azoknál is csökkenti a kockázatot, akik korábban sorozatos komoly leégéseket szenvedtek el.

• Használjunk a leégéstől védő öltözetet, sapkát és napszemüveget is – a melanoma a szem leggyakoribb daganata! Aki óvni akarja a látását, helyes, ha UV-A és UV-B védelmet nyújtó, megbízható napszemüveget visel.

• Hat hónaposnál (egyévesnél) fiatalabb csecsemőt semmilyen mértékben nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni.

• Fontos havonta ellenőrizni a szemölcsök és anyajegyek állapotát, és bármilyen változást azonnal meg kell mutatni az orvosnak.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.