2024. június 14., péntek, Vazul

Új zászlója lesz Budapestnek

Budapest
2011. június 22. szerda Írta: Nagy István

A  Fővárosi Közgyűlés ma délelőtti ülésén megszületett a döntés, Budapest 138 év után új zászlót kap. A közterületek átnevezéséhez, és a díszpolgári címek adományozásához hasonlóan a zászló cserével kapcsolatosan sem a fővárosiak véleménye, hanem a főpolgármester szava döntött. Az 1873-óta használt szimbólumot azért kellett lecserélni,  - mert az más zászlóval könnyen összetéveszthető - mondta Tarlós, vélhetően a román nemzeti zászlóra célozva. Az augusztus 15-én életbelépő zászlócsere végrehajtása körülbelül 10 millió forintba kerül.

Az eddig Budapest által használt vörös, arany, égszínkék színű zászlót még 1873-ban, hosszas szakértői vitákat követően alkották meg, felhasználva benne az akkor egyesült három város Pest, Buda és Óbuda addig használt színeit és heraldikai szimbólumait. Az tény, hogy ugyanezek a színek akkor már szerepeltek az 1821-ben megszületett román trikolórban, de ez akkor még senkit sem zavart.

A mostani módosítást 21 igen és 2 nem szavazat mellett fogadták el. Az MSZP képviselői nem szavaztak, Horváth Csaba frakcióvezető szerint a mostani városvezetés úgy változtatta meg a jelképet, hogy arról nem konzultált előtte sem szakmai, sem pedig civil szervezetekkel.

A hírek szerint személyesen Tarlós István által tervezett új zászló megjelenését tekintve az 1848-49-ben használt honvédségi zászlókra emlékeztet. Az egyszerű kompozíció közepében a fővárosi címer található, szélén pedig piros és zöld háromszögek, amelyek a háttér fehér színével együtt jelenítik meg a magyar zászló három színét. A régi zászlók lecserélése a most elfogadott rendelet szerint augusztus 15-ig zajlik le, az ehhez szükséges 10 millió forintot pedig a budapesti költségvetés általános tartalékából csoportosítják át.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.