2023. június 02., péntek, Kármen és Anita

Holnaptól valóban nem jár a metró Kőbánya-Kispestig

Budapest
2011. június 20. hétfő Írta: Nagy István

Az eredeti tervekhez képest egy hét csúszással, június 21-től, két hónapra ideiglenesen lezárják a kőbánya-kispesti közlekedési csomópontot. A lezárás időpontját azért halasztották el, mert a KÖKI-Terminál építtetője az előírt határidőig nem tudta biztosítani a szükséges forgalomtechnikai feltételeket. Mostanra a beruházó pótolta a hiányosságokat, így holnaptól kezdve a munkálatok ideje alatt a metró csak a Határ útig közlekedik, a BKV és a Volánbusz járatai hosszabbított, módosított útvonalon járnak.

 

Dél-Pest legfontosabb tömegközlekedési csomópontjának június 21. és augusztus 24-e közötti lezárása napi szinten mintegy 200 ezer embert érint. Ezt az utasforgalmat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) döntően a Határ útra irányítja át ideiglenesen, mivel a 3-as metró is csak eddig közlekedik. A kieső metrószakasz pótlására a BKV - a 93-as és a 148-as kivételével - Határ útig közlekedteti valamennyi, korábban Kőbánya-Kispestig közlekedő autóbuszjáratát (azaz a 85-ös, 85E, 98-as, 98E, 136E, 182-es, 184-es, 193E, 200E, 201E, 202E, 282E és a 284E járatokat), így biztosítva a metró közvetlen elérését. A Határ úti csomópontban új, ideiglenes buszvégállomás létesül a korábbi P+R parkoló területén.

A metróról átszálló, jeggyel utazó utasok a már érvényesített menetjeggyel Kőbánya-Kispestig bármelyik BKV-autóbusszal továbbutazhatnak. A jegy az 50-es villamoson és a 136E autóbuszon is érvényes továbbutazásra Kispest Kossuth tér megállóig. A Kőbánya-Kispesten felszálló - metróhoz tartó - utasok jegyét felszállás előtt, a megállóban érvényesítik a jegyellenőrök. A jegyek a Határ úttól érvényesek a metrón is. A BKV-vonaljegyek a Volánbusz járatain nem érvényesek.

A vasútra történő jobb átszállás biztosítása érdekében a 85E, a 201E és a 202E buszok a munkálatok ideje alatt mindkét irányban megállnak a Sibrik Miklós úti felüljáró északi oldalán, a 68-as, 151-es autóbuszok Felüljáró nevű megállójában. A 98E, 193E és 200E járatok oda-vissza a gyorsforgalmi úton közlekednek, ezért Kőbánya-Kispesten nem állnak meg, ezekkel a járatokkal csak Határ útig lehet utazni, illetve ott lehet rájuk felszállni. Szintén nem érinti Kőbánya-Kispestet az Üllői úton közlekedő 136E járat, de ideiglenesen megáll a kispesti Kossuth térnél.

A repülőtérre a Határ útról induló 200E autóbusszal lehet majd eljutni. Ez a járat Kőbánya-Kispestet nem érinti, így onnan csak átszállással, a 98-as, 282E, vagy a 284E járatokkal a Felsőcsatári útig utazva lehet elérni a reptérre tartó 200E buszokat. A repülőtér 1-es terminálja továbbra is közvetlenül elérhető a MÁV-Start vonataival, illetve a Volánbusz járataival.

A lezárás ideje alatt a Volánbusz-járatok is meghosszabbított útvonalon, a Határ útig közlekednek majd, valamennyi autóbusz mindkét irányban megáll Kőbánya-Kispesten. A Budapest-bérletet használók Kőbánya-Kispest és Határ út között a Volánbusz járatait is igénybe vehetik.

A MÁV-Start vonatai ezen időszakban megszokott menetrendjük szerint közlekednek, de a BKK azt javasolja, hogy aki teheti, Kőbánya-Kispest helyett válasszon másik átszálló állomást.

Nagyításhoz katt a képre:

(MTI/Magazinlapok)

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.