2023. június 02., péntek, Kármen és Anita

Lehet másképp is!

Budapest
2011. június 09. csütörtök

 

A CNN egyik ismert riportere ellátogatott Koppenhágába. Megdöbbent azon, amit látott. Minden utcán, minden téren egyfajta bicikli forradalom figyelhető meg szerte a városban. Igen, vannak más működő városfejlesztési példák szerte Európában, egy amerikai nyitja fel a szemünk...

A koppenhágai városvezetés nem csinált mást, minthogy megszabadította a várost az azt megfojtó autóáradattól. Egy olyan drasztikus átalakításba kezdtek, amelynek eredménye az lett, hogy manapság már a felnőttek fele bringával jár dolgozni és így intézi a dolgait, sőt már kisebb kerékpáros dugók is kialakulnak a városban.

A város egyik képviselője szerint a bringa kényelmes, gyors, jót tesz a környezetnek és az egészségnek. Igen, ezt mi is tudjuk, ugyanakkor sokan gondolják úgy, hogy egyelőre a magyar fővárosban nincsenek meg a bringa mindennapi használatához a feltételek.

Azért mégis érdemes megnézni a belső kerületek nagy forgalmú útjait. Nem telik bele egy perc és egy biciklis biztosan feltűnik rajtuk. Valljuk be a ma Budapestjén, ez is nagy eredmény. Valamilyen szemléletváltás lassan elindult a városban, egyre többen választják a drótszamarat, amelynek persze az egekbe szökött üzemanyagár, valamint a BKV szolgáltatása és az ehhez képest magas jegyár is okozója lehet.

Egy biztos, az autós lobby nálunk még ma is jóval erősebb, így nemigen látunk ma esélyt arra, hogy a koppenhágaihoz hasonló bringaúthálózat kiépüljön és megjelenjenek itthon is azok a bizonyos döntött kukák.

KATT a videóért

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.