2023. június 02., péntek, Kármen és Anita

Műalkotások a vízben

Budapest
2011. máj. 24. kedd

A Szépművészeti Múzeum idén nyáron nagyszabású kortárs szoborkiállítást rendez a budapesti Városligeti-tavon. Az alkotások már láthatóak a Városligeti csónakázó tóban (igen ott, ez nem elírás!).  A Szépművészeti Múzeum ezzel a kiállítással elhagyja az épület falait, és a legnyitottabb módon, köztéren kívánja a legszélesebb közönség elé tárni, megértetni és megszerettetni a kortárs képzőművészetet.

A múzeum és az általa felkért szakmai bizottság úgy döntött, hogy míg az ezredfordulón huszonkét magyar képzőművész szerepelt, 2011-ben, a magyar uniós elnökség évében több mint húsz alkotó kap meghívást az Unió tagállamaiból.

A helyszín egész Európában egyedülálló; egy 20 ezer négyzetméteres mesterséges tó Budapest szívében, a Városliget kapujában, amely egész nyáron várja a hűsölni, csónakázni, sétálni vágyókat. A terület egyben szimbolikus jelentőségű is, hiszen több mint száz évvel ezelőtt a magyarság többek között az itt található épületekkel, terekkel fogalmazta meg saját magának és a világnak, hogy mit gondol az elmúlt ezer évéről itt, Európában. 2011-ben erre a helyszínre Európa különböző országaiban élő és alkotó művészek terveztek új alkotásokat. Így válik a kiállítás sajátosan egyszerre magyar és európai produkcióvá.

A Szépművészeti Múzeum ezzel a kiállítással elhagyja az épület falait, és a legnyitottabb módon, köztéren kívánja a legszélesebb közönség elé tárni, megértetni és megszerettetni a kortárs képzőművészetet. Nincsenek falak, kerítések, a kiállítás látható a hídról, a sétányokról, és ami leginkább különlegessége, hogy több hónapon keresztül minden nap délelőtt 10 órától este 10 óráig körbe is csónakázhatóak az alkotások.

 

A kiállításról bővebben: www.artonlake.hu/index.php

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.