2023. június 02., péntek, Kármen és Anita

Jövő héten döntenek a fővárosi holdingok gazdasági terveiről

Budapest
2011. máj. 20. péntek Írta: Nagy István

A fideszes fővárosi vezetés egyik legfontosabb reformja volt két, a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos, illetve részleges tulajdonában álló holding, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) létrehozása. A két új szervezet menedzsmentje csütörtökön ismertette a főváros gazdasági bizottságával az ez évi gazdasági elképzeléseit. A beszámoló után azonban úgy tűnik, hogy több fontos kérdés továbbra is megválaszolatlan maradt.

 


Az érintett cégek üzleti terveiről a jövő heti közgyűlésen egyetlen napirendi pontban fognak szavazni a fővárosi képviselők, ami tekintettel a kérdés komplexitására megkérdőjelezi, hogy szakmailag megalapozott döntés születhet. Ráadásul az illetékes gazdasági bizottságnak sem állt elegendő idő a rendelkezésére, hogy alaposan megvizsgálja az anyagot.


„Egy-egy cég üzleti terve száz oldalt is kitehet, ebből több mint egy tucatnyit kellene szakmai szempontok alapján értékelni néhány nap alatt. Ez lehetetlen. De vélhetőleg nem is várnak tőlünk érdemi munkát, hiszen a bizottságnak az új szabályok szerint csak véleményező szerepe van”- nyilatkozta a Népszabadságnak Tüttő Kata a pénzügyi és költségvetési bizottság MSZP-s tagja.


Külön problémát okoz, hogy a Budapesti Közlekedési Központ adatai összehasonlíthatatlanok a korábbiakkal, ezért nem lehet megállapítani, hogy az átszervezés ténylegesen költséghatékonyabbá tette-e a cégek működését.  Érdekes az is, hogy a bemutatott anyag részét képező BKV üzleti tervben nyoma sincs a közlekedési cég 72,4 milliárdos banki adósságának állami átvállalására, viszont szerepel benne egy 29 milliárd forintos fogyasztói árkiegészítésen és normatíván felüli állami támogatási tétel.

Tüttő Kata véleménye szerint a Budapesti Városüzemeltetési Központ felállításával egyelőre nem történt más, mint hogy a cégek és a tulajdonos közé még egy menedzsmenti szint került. Ez pedig elég sokba kerül az adófizetőknek. A BVK 21 munkatársára, illetve az igazgatótanács és a felügyelőbizottság juttatásaira 389 milliót költenek az idén, ezzel szemben a jövő évi költségvetésben már 28 főre 460 millió forintot terveznek. Ez még piaci viszonyok között is szép summa. Fővárosi cégek munkavállalói esetében pedig különösen aránytalannak tűnik. Ehhez az összeghez még éves szinten hozzá is csapnak 150 milliót külsős szakértői megbízásokra.

A holding esetében 669,6 millióra tervezett kiadásokat az általa uralt vállalatoktól beszedett „menedzsmentdíjból” kívánják fedezni. Az ugyanakkor még nem látszik, hogy a két új holding miként teszi hatékonyabbá a fővárosi cégek gazdálkodását. Egy biztos: az új vezetői gárda igencsak jól jár.

Forrás: Népszabadság

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.