2024. június 14., péntek, Vazul

Pusztító viharral tesztelnek

Budapest
2011. máj. 17. kedd

Eddig még talán csupán a Paks közelében lakók tapasztalhattak ahhoz hasonló gyakorlatot, amelyet holnap tartanak az országban. Pusztító vihar érkezéséről adnak majd ki közleményt, de csak próba jelleggel. Azt tesztelik, hogy a közmédiumok hogyan reagálnak, milyen gyorsan teszik közzé az információkat. Hogy senkit se tévesszenek meg, a vihar helyszínei fiktívek lesznek.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs tesztgyakorlatán holnap riasztást ad majd ki. Elsősorban azért használják A Gyűrűk Ura című könyvből, valamint annak filmváltozatából származó földrajzi neveket, mert az ifjúság nagy része jól ismeri ezt a művet és a benne szereplő helyszínek elnevezését.

A főigazgatóságon kívül az akcióban részt vesz majd az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a közszolgálati média - a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda -, valamint a TV2 is.

A kommunikációs gyakorlat célja, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját. A szervezők szerint így jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy egy valóban hirtelen érkező, pusztító vihar vagy más katasztrófa személyi sérüléseket, komoly anyagi károkat okozzon.

A gyakorlat a médiatörvény rendelkezésein alapul, melyek szerint a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki a médiaszolgáltatók útján. A gyakorlat során ennek megfelelően a médiaszolgáltatók tesztelik a katasztrófavédelmi szervek részére a törvényben biztosított kommunikációs csatornákat és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket tesznek közzé.

Forrás: MTI 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.