2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

Hamarosan kezdődhet a nyugdíjasház energetikai felújítása

Kispest
2024. március 07. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 


 

A 2024. évi költségvetés elfogadása után, a képviselő-testület döntésének megfelelően március végén, április elején megkezdődhet, és 5-6 hónapig tarthat a József Attila utcai Nyugdíjasház energetikai felújítása pincétől a padlásig – tudtuk meg a helyszínen Gajda Péter polgármestertől.

A mai bejárásra elkísérte Berencz Ibolya főépítész, a beruházásért felelős Horváth Gyula, a Kispest Kft. ügyvezetője, Ternyák András, a felújítást felügyelő alpolgármester és Vinczek György, a szociális ágazatért felelős alpolgármester, valamint a polgármesteri hivatal illetékes munkatársai.

Gajda Péter a bejáráson elmondta azt is, hogy fél év múlva külsőleg is megszépült, energetikailag is jóval hatékonyabban működővé válik a137millió forint önkormányzati és 30 millió forintnyi pályázati költségből megújuló épület. A külső fém virágtartókba is virágos növények kerülhetnek majd, a homlokzatról pedig eltűnnek a légkondicionálók, így városképileg is megújul az épület.

A felújítás után a számítások szerint 25-30 százalékos energia-megtakarítást várnak a szakemberek. Ezt a megtakarítást az alábbiakkal érik majd el: a ház bitumenes lapostetős szerkezet, amelyre most újabb 10 centiméteres tőzeggyapotos szigetelés kerül. Hasonlóképpen újraszigetelik a pinceteret is. A meglévő, már balesetveszélyes nyílászárókat 2 rétegű korszerű műanyag nyílászárókra cserélik és megújul a homlokzat is – sorolta a felújítás legfontosabb műszaki paramétereit Horváth Gyula ügyvezető.

Mivel a nyílászárókon kívül a ház lakásait nem érinti belső felújítás, ezért egyetlen lakónak sem kell kiköltöznie, a házban lévő 10+1 fő ellátására fenntartott átmeneti gondozóház lakóinak sem. A lakóknak csupán a cserére kijelölt egy napon kell néhány órára a lakásba a munkásokat beengedniük, de a munkálatokkal járó zaj- és porterhelést el kell majd napközben viselniük.

Vinczek György alpolgármester kérdésünkre válaszolva arról tájékoztatott bennünket, hogy a 33 lakásos épületben jelenleg 7+2 üres, az előzőekben ott élők után felújított lakás várja új lakóját, amelyről hamarosan dönt az önkormányzat illetékes bizottsága. A lakásokra folyamatosan jelentkeznek az önellátó életmódra alkalmas idősek, jelenleg a 22 várakozó van, akik tudják, hogy 2-3 évet is kell várni a bejutásra.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.