2024. június 14., péntek, Vazul

Vendégség időutazással

Kispest
2023. szeptember 18. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Zenei és egyéb művészeti programokat, játékokat, garázsvásárt, kézműveskedést és a Kulturális Örökség Napjához kapcsolódó élményeket kínált az érdeklődőknek a Hétvégi Vendégség szombaton és vasárnap a Wekerletelepen, a Kossuth téren és a Templom téren.

Az esemény a Budapest Tuning programsorozaton belül valósult meg a kispesti helyszíneken. A Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) két kispesti fiatallal együtt pályázott a szabadtéri programokra, Petrik Alexandra és Fülöp Krisztián a Kossuth téri programot szervezte. Így két piaci délelőtt is szerepelt a Hétvégi Vendégségben, a Wekerlei Kispiacot azért vontuk be a sorozatba, hogy ott is történjenek dolgok. Havonta egy vasárnap tartunk bolhapiacot – közösségi és kézműves vásárnak nevezzük – így ez is felkerült a palettára a Garázsvásár Fesztivál, a Kós Károly téri zenés, családi és civil programok, illetve a kirakodóvásár mellé. Természetesen nem maradtak ki a Kulturális Örökség Napjához kapcsolódó gyerekeknek és felnőtteknek szóló izgalmas programok sem. – mondta el lapunknak a Hétvégi Vendégség főszervezője, Somlói Judit, a WTE elnöke, és szervezőtársa Szebenyi Marianna. Azt is megtudtuk, hogy csaknem 100 önkéntes és sok diák segítette a munkát, a rendezvény lebonyolítását. Elmondták: az a tapasztalatuk, hogy a fiatalok évről évre visszajárnak, mert nagyon szeretnek közreműködni, tehát lassan ott tartanak, hogy már nem csak a közösségi szolgálatért járó pontért jönnek, és ez nagyon pozitív visszajelzés számukra.

A Kispesti Piacon kezdődött a vendégség szombat reggel: zenészek jártak körbe, a Kossuth téren művészplacc és sportplacc is várta a kispestieket közösségi pianínóval és óriás kifestővel, valamint jógával és sporteszközökkel. Az itteni csapat koradélután zenével vonult át a Wekerletelepre.

A Kós Károly téri Zenepavilonban délelőttől estig követték egymást a programok: a Veronaki Zenekar gyermekkoncertje, Pleszkán Orsi meséi, a Pi Slam Klub (slam poetry), a Biba Zenekar, majd a Grabovski Zenekar koncertjei. Az esti főműsorszám előtt Vinczek György alpolgármester köszöntötte a színvonalas programokat kínáló rendezvényt, és méltatta a kerületi civil kezdeményezéseket. Ígérte, ezek megvalósításában partner lesz az önkormányzat. Az esti programot az Unicumbia latin ritmusai zárták tánccal. Napközben a téren Civil liget működött, volt közös művészeti performance, a kerítésen szabadtéri tablókiállítást tekinthettek meg a vendégek, és itt volt a Garázsvásár pihenőszigete is étellel-itallal. A XVII. Wekerlei Garázsvásár Fesztivál 74 udvaron több mint 320 árussal várta az érdeklődőket.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából szombaton és vasárnap is indultak múltidéző lovaskocsikázások: a leghangulatosabb utcákat járták be lokálpatrióta sétavezetőkkel, akik a telep történetét mesélték el az utasoknak. Szombaton A sárkány nyomában gyerekeknek tartottak helytörténeti sétákat, és Időkapuk Wekerlén címmel két különleges időutazást is tartogatott az érdeklődőknek a Wekerlei Kultúrház. „Emlékezetüket vesztett személyek kerültek a múltból a mi idősíkunkra. Az időnyomozó egységek induljanak a helyszínre! Derítsék fel a személyazonosságukat és haladéktalanul küldjék vissza őket a saját korszakukba! " – indította útjára az időnyomozó őrsöket Kiss-Szitár Orsolya a Wekerlei Kultúrház tagintézmény-vezetője, a program játékmestere. A nyomozó őrsök tagjai kérdéseikkel segítettek az emlékezet frissítésében, az emlékek felidézésében, az azonosításban. A négy állomáson Mare Temporis önkéntes színészei keltették életre az „emlékezetüket veszett személyeket”: Kós Károlyt és feleségét, Maár Anna Nanit és Mészáros Erzsébet Bözsit, Győri Ottmárt és feleségét, majd Wekerle Sándor és feleségét. A játékra Nagy Tamás helytörténész készítette fel a szervezőket, az ő történetei színesítették az állomásokon szereplők meséit, kérdésekre adott válaszait.

A vasárnapi program a Wekerlei Kispiacon indult zenés piaccal, közösségi, kézműves vásárral, kézműveskedéssel és Aracs Eszter Guruló Cirkuszának gyermekelőadásával. Napközben folytatódott a helytörténeti lovaskocsizás, délután pedig ugyancsak a Kulturális Örökség Napjához kapcsolódóan a Templom tér és a Wekerletelep templomaival ismerkedhettek az érdeklődők. A séta a wekerletelepi Munkás Szent József Templomnál fejeződött be, ahol este az Ars Sacra Fesztivál keretében Pálúr János orgonaművész adott koncertet.

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.