2023. november 30., csütörtök, András és Andor

Tordai László tűzoltó alezredes, a XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetője

Kispest
2022. szeptember 09. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Tordai László tíz évvel ezelőtt került a Ferihegyi Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a kispesti tűzoltóság élére. A főelőadóból parancsnokká avanzsáló főhadnagy komoly terveket szövögetett.

Az eltelt évek eredményeiről, nehézségeiről, az elkövetkező időszak terveiről kérdeztük az informatikus és gépészmérnök végzettségű parancsnokot, aki ugyancsak hosszú utat tett meg Erdélyből indulva az Üllői úti bázis vezetéséig. Oroszlán része van abban, hogy a kispestiek jó véleménnyel vannak a kerületi tűzoltókról. Több éves munkáját 2021-ben    Kispestért Díjjal köszönte meg az önkormányzat.

Laikusként azt érzékeljük, mintha több tűzeset, lakás-, raktár-, avar-, bozóttűz lenne mostanában. Ez csak a látszat?

Az éves beszámolókból világosan kiderül, hogy a tűzesetek és a műszaki mentések száma jelentősen nem nőtt, inkább ezek típusa változott. A közlekedési baleseteknél    a megnövekedett forgalom miatt több a koccanásos baleset, a szokatlan melegben pedig az emberek figyelmetlenebbek, hamarabb lelépnek a járművek elé, vagy rosszul lesznek, és így éri őket a baleset. Ami a jövőben figyelemreméltó lehet, hogy a megváltozott időjárási viszonyok miatt gyakoribbak lesznek az extrém káresemények, villámárvizek, fakidőlések, viharkárok, vagy a szabadtéri gaz- és avartüzek. Ezekhez pedig    forróságban elég lesz egy figyelmetlenül eldobott csikk, üveg. Mivel minden tűz egy szikrával indul, jó lenne, ha senki sem dobná ki az égő csikket az utcai kukába, és nem pöccintené ki az autóból sem.

Elszántan, tervekkel teli érkezett tíz évvel ezelőtt a kerületbe. Szerénykedés nélkül határozottan kijelenthetjük: az itt élők szeretik kispesti tűzoltókat.

Rengeteg erőfeszítés, munka előzte meg ezt. Az első évek azzal teltek, hogy próbáltam megismerni a helyi viszonyokat, szervezeteket, önkormányzati intézményeket, a kerületi oktatási és szociális intézményeket, civileket, állami és magán cégeket, akikkel kapcsolatot lehet kialakítani, hogyan tudnánk tűzvédelmi szempontból információkkal őket segíteni. A munka annyira jól sikerült, a befektetett idő és energia megtérült, hogy ma már remek a munkakapcsolatunk velük. Csak példaként említem, hogy az iskolák az éves szinten kötelező tűzriadó gyakorlatukat sem tekintik nyűgnek, elhiszik, hogy ez fontos és elkerülhetetlen. Időben szólnak nekünk, mi pedig megyünk, és szakszerűen lebonyolítjuk azt. De az önkormányzatok, cégek, intézmények is igénylik, hogy különböző tűzvédelmi gyakorlatokat, oktatásokat közösen végezzünk le. A XVIII. kerületi önkormányzati épületben keletkezett tüzet a múltkoriban is azért sikerült olyan gyorsan és különösebb következmények nélkül hamar felszámolni, mert a dolgozók tudták, mi a dolguk, ha tűz keletkezik. Ezeken a gyakorlatokon bizony hamar kiderült, hogy a dolgozóknak, alkalmazottaknak fogalmuk sincs a legalapvetőbb tűzvédelmi eszközök használatáról sem. Látják ugyan, hogy ott lóg a falon a porral oltó, de annak működését, használatát már homály fedi. Csináltunk vállalkozó kedvű tanároknak olyan gyakorlatot, ahol beöltöztettük őket bevetési ruhába, majd tüzet szimuláltunk.    Ez azon kívül, hogy megtanulták használni az eszközöket, azt is megtapasztalhatták, hogy mi mit élünk meg egy-egy tűz alkalmával, mit jelent teljes menetfelszerelésben dolgozni mondjuk a rekkenő nyári hőségben.

Minden évben több alkalommal kinyitjuk a laktanya kapuit is, és várjuk az érdeklődőket. Egyre többen jönnek, kicsik és nagyok, érdeklődnek, kérdeznek.

 

Mi kell ahhoz, hogy valaki tűzoltónak jelentkezzen?

Érettségivel már lehet hozzánk jelentkezni. Ezt követően van egy felvételi eljárás, ahol fizikai és pszichológiai alkalmasságot is vizsgálunk. Csak ezután jön a szakmai képzés, és úgy fél év múlva dolgozhat tűzoltóként, fokozatosan kerülhet bevetésre. Mindenkit szeretettel várunk, aki egy kicsit is bizonytalan, azt javasoljuk, jelentkezzen, próbálja ki.

 

Napközben rengeteg dolguk van azon kívül is, hogy tüzet oltanak!

Igen. Nekünk a napjaink elég mozgalmasak. Amit nem lát a civil szem, hogy bizonyos időpontok kötöttek, így az étkezések rendje, mert riasztás esetén egyszerre kell mozdulni mindenkinek, és éhesen nem lehet 4-5 órát megfeszített tempóban dolgozni. A napi tematikában van szerelési foglalkozás, elméleti ismeretek, testedzés, szerkarbantartás. Rendszeresen vannak, évente fizikai és félévente szakmai felmérések. Ha a riasztások miatt elmarad egy-egy napi feladat, azt minden esetben pótolni és dokumentálni is kell.

 

Sok furcsa esetben is a tűzoltókat hívják…

Igen, ezek aranyos történetek. Mi is mentettünk már madarat fatetejéről, beszorult nyestet hálóból. Itt jön az állampolgárok felelőssége is.

Természetesen megyünk állatokat menteni, de azt kérjük a tulajdonosoktól, hogy csak abban az esetben hívjanak minket, ha az állat önerejéből nem tud szabadulni. Ha a cica felmászik a fára, nagy valószínűséggel le is fog jönni…

 

Elég nagy a működési területük...

A kispesti tűzoltók működési területe: Vecsés, Kispest, a XVIII. kerület, Felsőpakony ahol nincsen hivatásos tűzoltó-parancsnokság. Az idei nyár folyamán több olyan szabadtéri tűzeset volt, ahol a tűzoltói munkát az önkéntes tűzoltó egyesületek a polgárőrséggel együtt nagymértékben segítettek, igazi csapatmunkát végeztünk. Nagyon jó a kapcsolatunk az önkéntesekkel.

 

Milyen fejlesztésen töri most a fejét?

Szerencsére már a finisbe került az a projektünk, ami esetleg a fiatalokat is jobban vonzhatja közénk. Hamarosan lesz a laktanyában egy olyan csapat, amely alpin-technikával is tud dolgozni. Ennek ma óriási a jelentősége. Több alkalommal volt rá példa munkánk során, hogy speciális feladatot kellett megoldani magasban, illetve mélyben amit alpin technika igénybe vétele nélkül, hosszadalmas vagy lehetetlen lett volna. Rengeteg olyan riasztásunk érkezik idős személyekhez, akik nem adnak magukról életjelet. Ilyenkor a beavatkozás gyorsaságát figyelembe véve a bejutási lehetőségek mérlegelve, az ablakon, az erkélyen keresztül jutunk be. Van már ilyen csoport a fővárosban, de egyáltalán nem baj, ha itt a déli régióban is lesz egy. Az állományból önkéntesen jelentkeztek néhányan erre a feladatra, a felszereléseket is beszereztük, képzésüket elvégeztük, úgyhogy minden indulásra kész. Ezután tervezzük egy első segélyben magasabb szinten képzett tűzoltó csoport medical képzését, felkészítését is. Mindkét elképzelés is megtartó erő lehet az állományon belül.

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.