2023. szeptember 27., szerda, Adalbert

Amit az óvodaválasztáshoz tudni kell 2022-ben

Kispest
2022. április 05. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 0.49cm; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent }p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt; so-language: hu-HU }p.cjk { font-family: "0"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA }p.ctl { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt }a:link { color: #0563c1; text-decoration: underline }

Az önkormányzati fenntartású intézményekbe 2022. május 3-5. között lehet beíratni azokat a kisgyerekeket, akik szeptemberig betöltik harmadik életévüket és idén készülnek az óvodába. Erről és az óvodai beiratkozás tudnivalóiról, illetve az egyes óvodák pedagógiai programjairól tájékoztatták a szülőket a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda munkatársai, valamint az óvodavezetők a Wekerlei Kultúrházban szombaton tartott Óvodaválasztón.

Blázy Krisztina, a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetője az iroda működését mutatta be a megjelenteknek. A szakiroda Humánszolgáltatási Csoportja foglalkozik a köznevelési intézmények felügyeltével, koordinálásával, ellenőrzésével, a köznevelési intézményekkel kapcsolatos teendők ellátásával, a 12 óvodára vonatkozó normatívaigényléssel, az elszámolásokkal, a dolgozói létszámmal, a beiratkozással, illetve a beiratkozásokat követő esetleges fellebbezésekkel kapcsolatos tennivalókkal.

Czinder-Gali Zsuzsanna, az iroda humánszolgáltatásai csoportvezetője tájékoztatójában a legfontosabb tudnivalókról beszélt. Az óvodai beiratkozás május 3-4-5-én lesz, a fő szabály szerint az óvodák online fogadják a beiratkozási lapokat, de előre egyeztetett esetben személyesen is meg lehet jelenni az óvodában. Ehhez szükséges tudni az óvoda e-mail-címét.

Elmondta, azok a gyerekek óvodakötelesek, akik idén augusztus 31-ig betöltik a 3. évüket. Azok esetében, akik novemberben, decemberben töltik be, a szülőknek előbb egyeztetniük kell az óvodavezetővel, hiszen ezek a gyerekek még nem óvodakötelesek, bár előzetesen fel lehet őket venni, úgy, hogy, amikor betöltik, megkezdik az óvodai életüket.

Kispesten jelenleg 12 óvoda van, 2022 szeptemberében 11 óvodával indul a nevelési év, azért mert a Mézeskalács Művészeti Modell Óvodába olvad bele a Napraforgó. Az óvodák szakmailag és gazdaságilag is önálló költségvetési intézmények. A kispesti óvodák barátságos légkörűek, kedvesek, és majdnem mindenhol van SNI-s gyerekek befogadására lehetőség. Jelenleg 70 sajátos nevelési igényű gyermek nevelődik, átlagban nagyjából minden csoportban van egy fő.

Vannak olyan speciális, kiscsoportos jellegű csoportok, a Hársfa óvodában és a Napraforgó óvodában, a Karinthy utcai telephelyen, ahol logopédiai problémával élő gyermekeket vagy pedig úgynevezett egyéb specifikus zavarral rendelkező gyermekeket nevelnek kis csoportban, ami jobban elősegíti az integrálódásukat, integrált nevelésüket.

A Mézeskalács óvoda egy speciális művészeti modellel dolgozik tehetségpontként, és ugyancsak tehetségpont a Zöld Ágacska óvoda is, amely egy speciális, informatikai jellegű nevelés folyik. De minden óvodában azonos értékrend szerint nevelődnek a gyerekek, mindegyiknek van valami specialitása.

Szegediné Török Tünde, a Zöld Ágacska óvoda vezetője az óvodaválasztás szempontjairól beszélt lapunknak. A szülő azt nézi, hogy melyik a legközelebbi óvoda, ahova reggel gyorsan el tudja vinni a gyereket, délután érte tud menni, napközben tudja, jó helyen, jó kezek között van a gyerek. De megnézik a szülők azt is, hogy milyen programmal dolgozik az óvoda, és mit kínál, ez mennyire illeszkedik a család mindennapjaihoz, a család nevelési elképzeléseihez. A környezettől kezdve az egészséges életmódon, a népművészeten át a mozgásig nagyon színes a skála, több óvodában van tehetségprogram, felzárkóztató program is, amik közül válogathatnak a szülők – fogalmazott a kispesti óvodavezetők munkaközösségének vezetője.

Tudnivalók az óvodákról:
https://uj.kispest.hu/a-kerulet-mukodese/neveles-oktatas

Óvodai beiratkozás 2022-ben:
https://uj.kispest.hu/felhivasok/10955-ovodai-beiratkozas-a-2022-23-as-nevelesi-evrep { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 0.49cm; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent }p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt; so-language: hu-HU }p.cjk { font-family: "0"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA }p.ctl { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt }a:link { color: #0563c1; text-decoration: underline }

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.