2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert

Az együttműködés zavartalan, támogatás most nincs

Kispest
2021. augusztus 04. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

A fővárosi ellenzéki vezetésű önkormányzatokat érintő kormányzati megvonások miatt forrás hiányában idén elmaradt a kerületi egyházaknak kiírt támogatási pályázat – tudtuk meg Vinczek György alpolgármestertől a szokásos egyházügyi fórumon, amelyre meghívást kaptak a kerületi egyházak lelkipásztorai, lelkészei, plébánosai.

 

A hagyományoknak megfelelően a találkozó közös imádsággal kezdődött, amelyet Deák László, a Kispesti Evangélikus Gyülekezet lelkipásztora vezetett.

Ez után Vinczek György alpolgármester arról tájékoztatta az egyházak képviselőit, hogy a fővárosi ellenzéki vezetésű kormányzati megvonások miatt forrás hiányában idén elmaradt a kerületi egyházaknak kiírt közel 6 millió forintnyi támogatási pályázat, amelyet korábban a kerületben működő egyházak épületeik, ingatlanjaik felújítására, fejlesztésére fordíthattak. A korábban közel 13 milliárd forintból gazdálkodó kerület kasszájából mostanra 2,7 milliárd forint hiányzik, így az önkormányzat az alapfeladatok ellátására, intézményeinek és a város zavartalan üzemeltetésére koncentrál. A kormányzati elvonások legnagyobb vesztesei a kerületi civilszervezetek, a helyi egyházak és a nemzetiségi önkormányzatok – tette hozzá az alpolgármester.

Vinczek György hangsúlyozta, bár az anyagi támogatás elmarad, de az önkormányzatnak fontos a kerületi egyházakkal való együttműködés, a város ügyeiről való közös gondolkodás, ezért is vannak ezek a fórumok évente. De „nem kell arra várni, hogy összegyűljünk, mert a kerület vezetése, csakúgy mint ezidáig, őszinte kíváncsisággal várja a jelzéseket, javaslatokat, véleményeket a városüzemeltetéshez”.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a pandémia miként változtatta meg a kerület életét, milyen nehézségekkel kellett megbirkózni az elmúlt másfél évben, milyen feladatokat láttak el a Kispesti Operatív Törzs szakembereit, és hogy miként segítették a közös munkát a helyi egyházak tagjai és a kerületi karitász szervezetek. De szóba került az is, hogy az egyházközösségek igen gyorsan reagáltak a változásokra és tértek át nagyon hamar az online hitéletre.

Ehhez kapcsolódóan Majechrzak Rudolf körzeti evangelista, a Magyarországi Új Apostoli Egyház

egyházelnöke arról számolt be, hogy vélhetően ennek következtében a hívek talán egy kicsit el is kényelmesedtek, így komoly gondot okozhat majd az, hogy miként fognak a jövőben a közösségek továbbműködni, hogyan találnak vissza az emberek a templomokba.

Vinczek György röviden tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy kedvezőtlenül alakul Kispest korfája, egyre kevesebb gyerek születik, sok család költözik vidékre, még többen mennek hosszabb, rövidebb időre a gyerekekkel külföldre, becslések szerint is akár 100-300 között lehet ezeknek kisgyerekeknek a száma. Ennek következtében az önkormányzati intézmények, óvodák, bölcsődék működése válik gazdaságtalanná, így várható a kerületi intézményhálózat átszervezése, csoportok összevonása. Az óvodát is működtető Kispest Központi Református Egyházközség lelkipásztora, Harkai Ferenc Csaba ezzel kapcsolatos tapasztalatairól számolt be. A lelkipásztor szerint a családok a pandémia miatt igyekeznek olyan otthonokat keresni, amelyekhez tartozik egy kis zöldfelület is. Mivel azonban a kispesti ingatlanárak elég magasak, ezért a családok a szomszédos kerületekben, illetve az agglomerációban találnak maguknak új otthont, de a gyerekeiket visszahordják a kispesti óvodába. Vinczek György erre reflektálva elmondta, hogy talán segíthet majd évek múlva ezen, ha folytatódik a most megkezdődött lakásépítési program, amelynek keretében több száz lakás is épülhet majd kerület szerte. De ez igen lassú folyamat lesz – tette hozzá.

Zárásként a résztvevők a templomok környékének fásítására, a zöld növények rendszeres gondozására, valamint az épületek körüli közlekedésbiztonság növelésére, illetve a közvilágítás javítására kérték az önkormányzatot.

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.