2023. június 02., péntek, Kármen és Anita

Kispesti helytörténeti könyvet adtak ki

Kispest
2011. július 11. hétfő

A városrész nevezetes és jellegzetes helyeiről készült képeket gyűjtötték össze az új kispesti helytörténeti képeskönyv szerzői. A képeket érdekes helytörténeti leírásokkal egészítették ki. A legfontosabb épületek homlokzatai és belső terei, közterületek, szobrok, emlékhelyek mind megtalálhatók a kiadványban. A kiadvány apropója, hogy idén ünnepli Kispest fennállásának 140. évfordulóját. A kiadvány a magyaron kívül angolul és németül is tartalmazza a leírásokat.

 

Nem monografikus, hanem Kispest jelenét megjelenítő helytörténeti képeskönyv készült - mondta a Kispest Képekben című most megjelent könyv bemutatóján Siklós Zsuzsa, a helytörténeti gyűjtemény igazgatója, a könyv egyik szerzője.

Minden képhez néhány soros szöveg tartozik, ismertetve az épületek és a közterek rövid történetét, jelentőségét. A szövegek angolul és németül is olvashatóak. A gyönyörű fotókat Koleszár Adél készítette.

A polgármester a bemutatón elmondta, hogy 2004-ben jelent meg a Kispest Anno című könyv, mely a kerület múltját dolgozta fel, a mostani, a jelent bemutató kiadvánnyal lett teljes a kerület jelenének és múltjának feldolgozása és bemutatása.

Gajda Péter, beszédében kiemelte az idegen nyelvű szövegek jelentőségét, ugyanis a külföldiek így egy látványos kiadvány segítségével ismerhetik meg Kispest arcait, így a könyvnek komoly szerepe lehet a testvérvárosi kapcsolatok erősítésében.

A kispestiek, a Kispestet ismerők tudják, de a könyvet böngészők is felfedezhetik, hogy Kispestnek nincs igaziközpontja, ugyanakkor több központi jelentőségű terület is van a kerületben, így a Kossuth tér, a Városház tér, vagy a Kós Károly tér. Siklós Zsuzsa a bemutatón elmondta, hogy a Kossuth tér lett volna a központ az eredeti tervek szerint, múzeummal, színházzal, de végül ez nem valósult meg.

A kiadvány Kispest fennállásának 140. évfordulójára készült el, és a Városházán lesz majd kapható nemsokára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: kispest.hu

 

 

 

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.