2024. július 16., kedd, Valter

Bebiciklizték Kispestet

Kispest
2023. október 28. szombat Írta: Csizmadia Viola

 

 

Remek edukációs, tanulási programot szervezett mára a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Magyar Kerékpárosklub. A nap folyamán két alkalommal, egy-egy óra hosszat, kerékpáros közlekedésben jártas szakemberekkel bebiciklizték Kispest egy részét a vállalkozó kedvűek.

 

A programra a BKK oldalán előzetesen kellett regisztrálni, mert a biciklisták biztonságos közlekedéséhez 15-15 fős csoportokban tudták maradéktalanul, különleges biztosítás nélkül garantálni.

A kerékpározók a Városháza előtt találkoztak, onnan indultak és oda is érkeztek vissza, ahol egy szervizpontot is kialakítottak a résztvevőknek a szervezők. Itt Rapcsok Ferenc, a kerékpárosok körében csak CSITO néven ismert szakember, aki 27 éve bicajozik és 17 éve szervizel, várta a Mobil Kerékpár Szerviztől a segítségre szoruló bicikliseket. Tőle tudjuk, hogy elsősorban ma fék-, váltóállításokra, csavarpótlásokra, esetleges defektek elhárítására készült. De a kerékpároknál gyakran előfordul ezen kívül még, hogy elállítódik a fék, kilazul a fékpofa, elfordul a kormány.

A résztvevők között volt Ditrichné Kiss Erzsébet, aki lányával és barátaival érkezett. Kérdésünkre elmondta: ő a Kertvárosban lakik, szinte mindig biciklivel jár bevásárolni, akár több helyre is. Sokat jár kerékpárral például a Havannára piacra, illetve a közeli bevásárlóközpontba, ezért is örül, hogy most így közösen bejárhatja a kerületnek egy másik részét, megtanulhatja, hogy az egyes csomópontokon mire kell figyelni, vigyázni. Mivel a gyerekek is sokat bicikliznek, sőt más közlekedési eszközöket például rollert, gördeszkát is használnak, fontosnak tartja ezt a tanulást.

A közös kerékpározást Árva János és Tajti András, a Magyar Kerékpárosklub kerékpáros oktatói vezették a mai napon. Még az indulás előtt közösen megbeszélték a legfontosabb tudnivalókat, mint például a csoportban haladás szabályait, a 12 év alattiak és a felnőttek járdán való kerékpározásáról szóló tudnivalókat.

Megtanulunk egy kicsit közlekedni, a KRESZ-táblákat pontosan értelmezni, nem csak tekerni. Az út során azonban mindenki maga közlekedik, ha lemarad, nem kapkod, hanem figyeli és megoldja a forgalmi helyzetet. A csapat tagjainak legalább egy kerékpárnyi távolságot kell tartania egymás között, hogy jól lássák a környezetüket - hangzottak el a legfontosabbak indulás előtt.

Az út során néhány ponton, a különböző úttípusoknál (fő- és mellékútvonal), vagy kerékpárúton haladásnál rövid ideig megállt a menet, itt néhány mondatban megbeszélték a különböző veszélyforrásokat.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.