2024. június 14., péntek, Vazul

Sárkány-Balogh Csilla, a kispesti Forrásház szakmai vezetője

Kispest
2022. december 09. péntek Írta: Varga Ibolya
„Mától fogadja a rászorulókat Kispest új szociális és egészségügyi intézménye, a Forrásház Gondozási Központ. A Dobó Katica utcai létesítmény uniós támogatásból épült” – szólt 2012. november 7-én a tudósítás az önkormányzat lapjában a megnyitásról.
Az eltelt tíz év számtalan nehézséget és sikert hozott. Folyamatosan bővültek az intézmény szakmai és civil kapcsolatai, tevékenységi körük, látogatóik, gondozottjaik létszáma. A Forrásház mára megtalálta helyét, funkcióját a kerületi szociális intézmények sorában. Minderről Sárkány-Balogh Csillát, az Forrásházban működő szociális intézmény szakmai vezetőjét kérdeztük.
– Miért, és kinek az ötlete alapján jött létre az intézmény?
Az akkor még Családsegítő és Gyermekjóléti Központ elnevezésű intézmény vezetője, Vighné Vincze Erzsébet és kollégái fogalmazták meg az igényt a szociális szolgáltatások bővítésére. Sok kispesti szeretett volna komplexebb szolgáltatást, „gondozást”, amihez sem szakemberek, sem eszközök nem voltak. Az önkormányzat 2008 nyarán nyújtott be pályázatot a gondozási központ megvalósítására. A Forrásház végül 2012. november elején kezdte meg működését.
– Miért a Forrásház nevet kapta az intézmény?
Mert úgy gondoltuk, hogy az itt nyújtott szolgáltatások igénybevétele forrása lehet egy jobb életérzés elérésének, forrása lehet a problémás élethelyzetek megoldásának, a mentális egészség megőrzésének.
– Mi volt a Forrásház helyén korábban?
Óvodaként működött sok-sok évvel azelőtt, aztán ahogy csökkent a gyerekszám, már elég volt a mellette lévő „Arany ovi” kapacitása, így ezt az épületet bezárták. Amikor az épületet kiválasztották, akkor már üresen állt. Az átalakítás/emeletráépítés, korszerű technológiákat is felhasználva (hőszivattyú, esővízgyűjtő ciszterna, napelemes kerti világítás), 500 millió forintos uniós forrásból történt, 10 százalék önerő mellett.
– Kezdetben nem volt egyértelmű az intézmény fogadtatása. Mi volt az oka az ellenállásnak? És mi a helyzet ma?
Alapvetően az információhiány lehetett az oka a kezdeti nehézségeknek. Az üres, elhanyagolódott épület elé egyszer csak kikerült egy hatalmas tábla, hogy itt „Pszichocentrum” épül. Az emberek egy rácsos ablakos, titokzatos intézményt képzeltek mögé, ahol drogosok, alkoholisták kószálnak kint és bent, és fehér köpenyes nővérek injekciózzák őket a környező padokon.
A tapasztalatok és a visszajelzések szerint ma már egyre többen ismernek bennünket, tudják mit csinálunk, mivel és kivel foglalkozunk, szájról-szájra terjedünk, mint a népmese; az emberek a saját tapasztalataik, benyomásaik alapján ajánlanak minket az ismerőseiknek. Komplex szolgáltatást nyújtunk, mind az emeleti egészségügyi, mind a földszinti szociális ellátás során. A kerületben dolgozó egészségügyi és oktatási szakembereknek (háziorvosoknak, védőnőknek, pedagógusoknak) is igyekszünk teljes körű tájékoztatást adni a szociális szolgáltatás során igénybe vehető lehetőségekről.
– Mutassuk be egy kicsit az intézményt! Mekkora a Forrásház, milyen szakterületeken dolgozó munkatársak foglalkoznak az ide érkezőkkel?
A Forrásház kétszintes, összesen több mint 1600 négyzetméteres. Három intézmény működik benne: az emeleten a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) szakrendelői (felnőtt pszichiátria, gyermek mentálhigiéné, védőnői szolgálat), a földszinten a Kispesti Szociális Szolgáltató (KSzSzC) közösségi és nappali ellátása, és a KÉZMŰ Nonprofit Kft. telephelye.
A földszinten működő pszichiátriai közösségi és nappali ellátó egy önkormányzati fenntartású szociális intézmény (KSzSzC) részeként, kiváló infrastruktúrával és humán erőforrással rendelkezik. A szociális nappali ellátás keretében azoknak a Kispesten élő embereknek nyújtunk segítséget, akik különböző problémáik, családi konfliktusaik, veszteségeik feldolgozásához szakemberek segítségét szeretnék igénybe venni, vagy ha ezek a gondok már testi, lelki problémákat, depressziót, pánikbetegséget, szorongásos tüneteket okoznak, és a gyógyszeres kezelés mellett kiegészítő terápiát is javasol számukra a szakorvos. Az itteni ellátással abban tudunk segíteni, hogy hamarabb túllendüljenek problémáikon, és életük mielőbb visszatérhessen a megszokott kerékvágásba.
Komplex szolgáltatásaival a Forrásház messze meghaladja egy „nappali klub” elvárásait, így a mércét magunknak állítjuk fel, és próbáljuk az ügyfelek folyamatosan változó igényeihez igazítani.
A mi területünkön szociális és humán alapvégzettsége van a legtöbb kollégának, erre képződtek tovább: tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta, művészetterapeuta, rehabilitációs mentor, gyászfeldolgozó, közösségi koordinátor. A közösségek szervezésével és a készségfejlesztéssel kapcsolatban további pluszt jelent az iparművész, a zenetanár és az ökológiai gazdálkodó munkatársunk.
– A KÉZMŰ Kft. tevékenysége miként kapcsolódik az alapfunkcióhoz?
Ez egy rehabilitációs foglalkoztatási együttműködés a Kézmű Fővárosi Kézműipari Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A rehabilitációs foglalkoztatás az önkormányzat, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum és a Kézmű Nonprofit Kft. háromoldalú együttműködési megállapodása nyomán jött létre 2016-ban. A Kézmű Nonprofit Kft. a Dobó Katica utcai Forrásház Lelkiegészség-központban egy új, 40 fős telephelyet létesített. A védett körülmények között dolgozók közül húszan a Forrásház ügyfelei közül kerülnek ki, tízen más kispesti lakosok és tízen területi megkötöttség nélkül jelentkezők lehetnek.
– Milyen egészségügyi szolgáltatásokat találhatunk itt?
Az emeleten egészségügyi szakrendelés folyik, felnőtt pszichiátria, gyermek mentálhigiéné és a védőnői szolgálat. Pszichiáterek, pszichológusok, addiktológiai konzultáns, fejlesztőpedagógus, védőnők nyújtják a szolgáltatásokat. Ők a KEI Ady Endre úti főépületéből költöztek ide, a tágas, világos, minden igényt kielégítő, több mint 150 négyzetméteres új helyükre, 2020-ban, a kispesti egészségügyi intézményrendszer fejlesztésével, átalakításával egy időben.
– Évek óta népkonyha is működik az intézményben...
Az Önkormányzat, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum és a Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központja (OSzSK) által 2017-ben kötött háromoldalú szerződés alapján, a nappali ellátásban igényelhető térítéses étkezés mellett, népkonyhai meleg ételt is osztunk a rászorulóknak, hétköznapokon 12 órától. Itt kulturált körülmények között, önkiszolgáló rendszerben, meleg helyen fogyaszthatják el azt az egy tál meleg ételt, amelyet a Szeretetszolgálattal együttműködő konyha főz a kispesti rászorultaknak. Nagy segítség ez a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak, a közmunkából élőknek, az éjjeli menedéken lévőknek, mindazoknak, akik átmenetileg nehéz anyagi körülmények közé kerülnek.
– Kik veszik, vehetik igénybe a Forrásház szociális szolgáltatásait?
Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Forrásház nem egy intézmény, hanem az épület és a szociális szolgáltatás elnevezése. A benne működő egészségügyi szolgáltatók az Ady Endre úti „SZTK”-hoz tartoznak. A földszinti ellátást jellemzően az aktív korú (18–65), kispesti lakóhellyel rendelkező, mentális problémával diagnosztizáltak veszik igénybe, akiket szakorvosuk hozzánk irányít. Az ő esetükben a munkavállalási kedv és képesség helyreállítása lehet a cél. 85 fő ellátására van működési engedélyünk, jelenleg 87 kispestit látunk el. Napi kapcsolatban vagyunk a Nyírő Gyula Kórház szociális munkásaival, akik jelzik nekünk, ha kispesti illetőségű beteg kerül hozzájuk. Rendőrségi jelzések alapján is felkeressük a potenciális ügyfeleket, de fontos tisztázni: csak annak tudunk segíteni, aki igényli azt, és együttműködik. Nagy öröm számunkra, hogy egyre többen keresnek meg minket prevenciós céllal: nehéz élethelyzetbe kerülve egy-egy segítő beszélgetés, mentális tanácsadás vagy pszichoterápia igénybevétele megelőzheti a diagnosztizálható lelki betegségek kialakulását, a gyógyszeres kezelést.
– Milyen együttműködési területeik vannak a kerület más intézményeivel, a civil szervezetekkel?
Kispesten jól működik a gyermekvédelmi jelzőrendszer, tagjai a szolgáltatást nyújtó intézmények, hivatalok, hatóságok, szervezetek és mi is. A Kispesti Szociális Szolgáltató koordinálja a működést, helyileg a Forrásházban találkozunk havonta. Több civil szervezet tartja rendszeres összejöveteleit nálunk, például a Fővárosi Pszichiátriai Gondozók Egyesülete (Főpsziche), egy AA csoport, Gamma csoport, a Gyöngyszemek Alapítvány, az Aranykatica Közösségi Kert, és a környező társasházak is rendszeresen bérelnek helyiséget közgyűléseik megtartására. Sok évvel ezelőtt kezdtük el kispesti művészek alkotásaiból kiállítások szervezését, amit a jövőben is szívesen folytatunk.
– Milyen terveik vannak a közeljövőben?
A pszichiátria gyógyító munkája mellett egyre erőteljesebb igény mutatkozik a mentális egészség kultúrája iránt, és szélesedik a felismerés, hogy megelőzni olcsóbb. Ma – a hagyományos gyógyszeres kezelés mellett – megjelenik a hanghalló módszer, a tapasztalati szakértők képzése, a segítő beszélgetés, az értő meghallgatás fontossága; nagyon lassan, de világosodik a kép, és egyszer talán megvalósul az érdekvédők jelmondata: „Semmit rólunk nélkülünk!” Ehhez azonban minden szereplőnek el kell fogadnia a partnerséget, az együtt gondolkodást, a szakmai teamben való együttműködést. Meg kell határozni a közös célt, a kompetenciahatárokat, az életszerűbb finanszírozást. Egyhamar nem dőlhetünk hátra…

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.