2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert

Jelfák az úton

Kispest
2021. február 07. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

.

 

A tíz állomásból, tíz „versszakból”, tíz installációból, azaz jelfából álló komplex élményt nyújtó séta 1,6 kilométeren át vezeti a látogatót és nyújt komplex művészeti-építészeti-környezeti élményt a Wekerletelepen. A Jelfák az úton elnevezésű Wekerlei Térvers egyedülálló közösségi alkotás, amely önkéntesek ötletelése és munkája nyomán született meg, megvalósulását kétmillió forinttal támogatta az önkormányzat.

A térvers a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) kezdeményezésére jött létre. A jelfák fehér betontalapzatból kinövő, rozsdamentes acél elemekkel kombinált, faragott faoszlopok. Mindegyik más, mivel formájukat és a talapzatokba bevésett szövegszilánkokat a nézőkén át megpillantható látvány, tér- és épületrészlet ihlette.

Kispest polgármestere az önkormányzat nevében is megköszönte a térverset. Elmondta, örül, hogy a Wekerlei Társaskör és az önkormányzat egy olyan újabb közös projekten van túl, ami megint megmutatja a wekerlei közösség kreativitását és azt, hogy szívüket-lelküket beleteszik abba, hogy Wekerle tényleg az a hely legyen, „ahol értéket őriz az idő”. Gajda Péter hozzátette, reméli, minél többen jönnek és járják végig az utat, észrevéve a csodákat, amiket bemutat a Wekerlei Társaskör. Ígérte, az önkormányzat a jövőben is nyitott lesz a hasonló projektekre.

Létrejöttéről Somlói Judit, a Wekerlei Társaskör Egyesület elnöke a szombati sétán elmondta, önkéntesek fejében született meg az ötlet 2012 őszén: ne legyen az enyészeté az a 21 faragott faoszlop, amiket a Bárczi téri Megfagyott muzsikusok installáció felújítása miatt bontottak el. Egy kilencfős csapat közös gondolkodása nyomán született meg a szándék, hogy az oszlopokat értékteremtő és a telep különleges értékeit bemutató egyedi módon hasznosítsák. A Wekerletelep 110 jubileumi évhez kapcsolódóan kapott kétmillió forint önkormányzati támogatás eredményeképpen 2020 januárjában indulhatott az érdemi munka. Az alkotók nagy hangsúlyt fektettek a térvers útvonalának megkomponálására, a tíz állomás helyszínének kijelölésére és kialakítására, a nézőkék által megmutatott részletek kiválasztására. A környezet és a kiemelt térrészletek ihletésére megszülettek az egyes talapzatokon olvasható szövegszilánkok. Fáradságos és konstruktív alkotói viták után elkészültek az első vizuális tervek, majd körültekintő szakmai munkára volt szükség hogy a természeti és épített környezetbe való illeszkedés mellett műszaki és biztonsági szempontoknak is megfelelő alkotások szülessenek. 2020 őszére összeálltak a véglegesnek tűnő gyártmánytervek, majd a szükséges engedélyeket is megkapta a projekt. A különleges szakipari munkákat külsős mesterekre bízták, de többi feladatot – földmunkák, festések, szerelések, betonozás – az alkotók és néhány további önkéntes bevonásával saját kezűleg végezték. Négy hónapi intenzív kivitelezési munkálkodás után kelt életre a Jelfák az úton című Wekerlei Térvers.

p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #00000a; line-height: 120%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 }p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt; so-language: hu-HU }p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US }p.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA }

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.