2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert

Folyamatos ellátást kapnak a fedélnélküliek

Kispest
2020. december 03. csütörtök Írta: Varga Ibolya

 

A tavaszi járványidőszakhoz képest, a 20 órától életbe lépett kijárási tilalom óta nem sokat változott a nappali ellátás és az éjjeli menedékhely munkarendje, valamint a rájuk vonatkozó egészségügyi szabályok azon kívül, hogy a távolságtartás miatt kicsit másképpen kell szervezni a mindennapokat - tudtuk meg Csóka Éva Antóniától, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet Nappali Szociális Központ 2. sz. Ady Endre úti Telephelyének megbízott vezetőjétől.

Semmit sem enyhültek tavasz óta, még a nyári szabadabb időszakban sem a korábban bevezetett fertőtlenítési, lázmérési protokollok az intézményben. Folyamatos a fertőtlenítés, maszkot kötelező továbbra is minden ellátottnak hordania, és a másfél méteres távolságot is be kell tartaniuk. Lázmérést minden olyan személynél végzünk, aki igénybe kívánja venni szolgáltatásainkat. Az ellátottak már tudják, megtanulták, és betartják ezeket a szabályokat. Ennek is köszönhető, hogy a tavaszi tesztelésnél nem találtunk sem a szociális munkások, sem pedig a hajléktalanok között fertőzött személyt. A munkatársak számára a járvány tavaszi megjelenése óta védőeszközt biztosít a Vöröskereszt. Ősszel még nem volt lehetőségünk lakóink tesztelésére, de reméljük, hogy az eredmények egy újabb tesztelés esetén is negatívak lennének – meséli Csóka Éva.

Napi szervezést igényel, hogy ezen a telephelyen nappal 60 fő tartózkodhatna, de járványügyi protokoll miatt, azonban egyszerre csak 13 ember tartózkodhat a melegedőben. Ezt egyfajta folyamatos forgórendszerrel biztosítják. Étkezési lehetőséget egész nap biztosítanak ellátottjaik számára, de azoknak is, akik betérnek hozzájuk..

Csóka Éva tájékoztatása szerint a kijárási korlátozás főleg az éjjeli menedékhelyen tartózkodókat érinti. De az utóbbi időben nem nőtt a jelentkezők száma. A szálláshelyet 20.00 óráig kell elfoglalniuk. Ez, a korábbi 22.00 órás beengedési időhöz képest rövidült, de tapasztalatai szerint könnyen alkalmazkodtak a változásokhoz. Az éjjeli és időszakos éjjeli menedékhelyet összesen 28-an vehetik igénybe. A megfelelő távolságtartás miatt sajnos jelenleg ezt a számot is csökkenteniük kellett, így jelenleg maximum 20 hajléktalant tudnak fogadni estére. Mivel a Vöröskereszt szervezete több szállóval rendelkezik Budapesten, így minden olyan jelentkezőnek tudnak szállást biztosítani, aki jelentkezik, mert nem szeretné közterületen tölteni éjszakáit.

A szakember szerint „észre kell venni azt is, amit néha nem szeretnénk észrevenni”. Amennyiben valaki olyan embert lát az utcán, aki segítségre szorul, mindenképp értesítse a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatát,(06-1-338-4186) ők ugyanis területi lefedettség alapján tudni fogják, hogy a bejelentés melyik utcai gondozó szolgálat működési területéről érkezett.

Kispesten az ellátási területen tartózkodó ügyfelek elhelyezéséről együttműködési megállapodás alapján az önkormányzat támogatásával a Magyar Vöröskereszt Utcai gondozó szolgálata, és a Kijárat Egyesület Utcai gondozó szolgálata gondoskodik.

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.