2020. szeptember 21., hétfő, Máté és Mirella

Költségvetési módosítást javasolt Burány Sándor

Kispest
2020. június 16. kedd Írta: Csizmadia Viola

Magyarország 2021. évi központi költségvetésének tárgyalásakor Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője ismét két módosító javaslatot nyújtott be, amelyben a Kispesti Kossuth téri piac felújításának két milliárd, illetve a kispesti szociális bérlakásprogram elindításának másfél milliárd forintos támogatását kéri.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, Burány Sándor eddig már két alkalommal kért állami támogatást a Kispesti Kossuth téri piac teljes felújítására, amelyet mind két alkalommal az országgyűlés leszavazott. A rendkívüli kormányzati intézkedések, Fővárosi fejlesztések terhére ismét 2 milliárd forintnyi támogatásra tett módosító javaslatot a képviselő. Indoklásában arra hivatkozik, hogy a Kispesti Kossuth téri piac Dél-Pest egyik legjelentősebb piaca, ahová –köszönhetően jó közlekedési adottságainak – több ezren járnak rendszeresen vásárolni, még a környező kerületből is. Sajnálatos módon azonban a piac épületei és infrastrukturális hátterük elöregedtek az elmúlt évtizedekben, javításuk, korszerűsítésük pedig a kerület egy éves költségvetésének mintegy húsz százalékát emésztené fel, amit önkormányzatunk nem tud önerőből kigazdálkodni. Minderre való tekintettel a kispesti polgárok méltányolható igénye és támogatandó törekvése, hogy a kerület egyik legfontosabb közösségi és kereskedelmi pontjának XXI. századi színvonalon való működése.

A kispesti képviselő a rendkívüli kormányzati intézkedések keretében, illetve a lakástámogatások költségvetési rovat terhére a jövő évi költségvetés módosítását javasolta úgy, hogy a Kispesti Szociális Lakásprogramot 1,5 milliárd forint támogatással indíthassa el a kerület. A kért támogatásból az önkormányzat növelni tudná szociális és krízislakás-állományát új ingatlanok építésével és vásárlásával, ezáltal méltó lakhatást biztosítva a legrászorultabbak számára. Mivel az Orbán-kormány alatt elindult kilakoltatási hullám és az elszabaduló ingatlanárak Kispesten is számos családot hoztak nehéz helyzetbe, az önkormányzat sajnálatos módon nem tud minden rászorulónak segítséget nyújtani, de a saját forrásait (építési telkek és anyagi erőforrások)kiegészítő kormányzati támogatással mérsékelhető lenne a Kispesten is tapasztalható lakhatási válság. A kért támogatásból az önkormányzat növelni tudná szociális és krízis lakásállományán l ingatlanok építésével és vásárlásával, ezáltal méltó lakhatást biztosítva a legrászorultabbak számára – áll a képviselői indítványban.

A 2021.évi költségvetés elfogadásáról hamarosan szavaz az országgyűlés.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.