2020. augusztus 08., szombat, László

Megnövekedett az igény a bölcsődékben is

Kispest
2020. máj. 28. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

A kijárási korlátozás budapesti feloldásával június 2-án újra nyitnak a kerületi bölcsődék is. A beíratott gyermekek 77 százaléka várható a bölcsődékben – tudtuk meg Brinza Istvánnétól, a Kispesti Egyesített Bölcsődék vezetőjétől.

 

Kispesten a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet óta, a Kispesti Operatív Törzs döntése alapján folyamatosan biztosították az ügyeletet a kispesti önkormányzat által fenntartott óvodákban és bölcsődékben. A kispesti bölcsődés gyermekek részére a Kispesti Csillagfény Bölcsődét tartották nyitva. Eleinte azokat a gyermekeket fogadtuk, akiknek szülei stratégiailag fontos munkaköröket töltenek be. Ilyenek voltak az egészségügyben dolgozók, katasztrófavédők, rendőrök, tűzoltók, az oktatási nevelési intézményekben ügyeletet biztosító pedagógusok stb. Ekkor naponta 2 -3 gyermeket láttunk el, sőt voltak olyan napok márciusban, áprilisban, hogy senki nem igényelt ellátást. A kormány döntése alapján májusban kibővülhetett az ügyeletet igénybe vevők köre, így most már fogadhatunk minden olyan gyermeket, akinek a szülei nem tudják biztosítani a felügyeletét, mert dolgoznak. Jelenleg csupán naponta 20 – 25 gyermek jár bölcsibe – meséli Brinza Istvánné, a Kispesti Egyesített Bölcsődék vezetője.

Az intézményben továbbra is a járványügyi szabályok szigorú megtartása mellett dolgoznak mint például, egy csoportban 5 gyermek lehet bent egyszerre, naponta többször fertőtlenítenek, a szülőknek is kötelező a szájmaszk viselése, érintés nélküli lázmérések alkalmazása a bölcsődébe érkezéskor stb.

A május 20-án hozott kormányrendelet szerint azonban június 2-tól a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működhetnek a bölcsődék. Az intézményvezető szerint a családok fellélegeztek. Sok szülőnek okozott gondot a kényszerpihenés, mert a szabadságok is végesek. Homeoffice-ban sem könnyű dolgozni egy édesanyának, vagy akár az apának, ha a kicsi gyermek otthon van, mert folyamatos foglalkozást, figyelmet igényel. Az intézmények arra számítanak, hogy a beíratott gyermekek 77 százaléka várhatóan június 2-től ismét a bölcsődékbe fog járni.

Brinza Istvánné azonban felhívja a szülők figyelmét arra, hogy mindenkinek saját felelőssége és lelkiismerete szerint kell döntenie arról, hogy igénybe veszi-e a szolgáltatást, hiszen már nem lesz tartható az öt fős csoportbeosztás a megnövekedett igény miatt. A gondos fertőtlenítések ellenére is nagyobb a megbetegedés kockázata, mint otthon. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a családok csak teljesen egészségesen hozzák a gyermekeket a közösségbe, és ők se lépjenek be a bölcsődébe, ha nincsenek jól – hangsúlyozza az intézményvezető.

A veszélyhelyzet elmúltáig az alábbi szigorítások lesznek érvényben:

- a bölcsődébe érkezéskor a felnőttek részére kötelező a szájmaszk használata és a kézfertőtlenítés, vagy a gumikesztyű felhúzása,

- a bejáratnál a fertőtlenítős lábtörlő használata és az érintés nélküli lázmérés is kötelező,

- egyszerre két felnőtt tartózkodhat a gyermekek öltözőjében, ahol teljesen át kell öltöztetni a piciket,

- az öltözőszekrénybe kell elhelyezni az alváshoz szükséges tárgyakat, amelyeket naponta kell fertőtleníteni otthon,

- egyéb játék átmenetileg nem hozható be a csoportokba,

- a szülő nem léphet be a gyermekek fürdőszobájába.

A reggeli „gyermekbevétel” így jóval lassabb lesz, mint máskor ezért, ha mód van rá, érdemes korábban elindulni otthonról – összegzi Brinza Istvánné.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.