2020. március 29., vasárnap, Auguszta

A NAV-ra vár az illegális szálló felszámolása

Kispest
2019. november 13. szerda Írta: Varga Ibolya

Fogytán van a Hofherr Albert utca 59–61. szám alatt és a környéken élők türelme, hiszen az amúgy nyugodt városrészben egy ideje olyan munkásszállás működik, ahol zömében román, ukrán, szlovák vendégmunkásokat szállásolnak el, ezzel zavarják a környéken élők nyugalmát.

Idén februárban érkeztek az első bejelentések a Polgármesteri Hivatalhoz a Hofherr Albert utca 59–61. szám alatt működő illegális munkásszállóról. Az illetékes szakiroda, a Hatósági Iroda munkatársai haladéktalanul intézkedtek az ügyben. A működést megtiltó határozat és a pénzbírság ellenére, a tulajdonosok fellebbezése és az ebből adódóan elhúzódó másodfokú eljárás miatt a Hatósági Iroda október 9-én adta át a határozatban foglaltak végrehajtását az adóhatóságnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóság munkatársainak feladata elérni, hogy a haszonélvező befejezze végre illegális tevékenységét a házban.

A Hatósági Iroda vezetője, Bugyiné Szabolcsi Ágnes kérdésünkre elmondta, hogy február 15-én érkezett az első hivatalos bejelentés a tevékenységről.

A Hatósági Iroda munkatársai február 22-én a rendőrséggel közösen tartottak helyszíni szemlét, ahol megállapították, hogy a bejelentés megfelel a valóságnak, és hivatalból eljárást indítottak az illegális tevékenység felszámolásáért. Az iratokat február 26-án megküldték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságra is, az adóhatóság intézkedését kérve.

A Hatósági Iroda a március 20-án kelt határozatában megtiltotta az illegális munkásszállás üzemeltetését, és 50-50 ezer forint pénzbírsággal büntették a munkásszálló tulajdonosát, a haszonélvezőket.

Az eljárás során a tevékenységet végzők azzal védekeztek, hogy barátaiknak szívességből engedik, hogy ott lakjanak, akik ledolgozzák a lakhatást. Az illegális munkásszállót üzemeltetők április 23-án fellebbeztek a határozat ellen, többek között azzal az indokkal, hogy a magánszemélyek által végzett tevékenység nem üzleti célú.

A dolog ma ott tart, hogy az illegális tevékenységet végzők áprilisi fellebbezése után Budapest Főváros Kormányhivatala másodfokú hatáskörében, szeptember 6-án hozta meg döntését, amelyben részben módosította a határozatot. Döntésében a bejelentés nélkül egyéb szálláshely kategóriában folytatott szálláshely-szolgáltatási tevékenység végzését az adott szolgáltatási tevékenység megkezdésére és folytatására való jogosultság megfelelő igazolásáig – vagyis az ezen szálláshely-szolgáltatási tevékenység nyilvántartásba vételéig – tiltotta meg, és a haszonélvezőknek 50-50 ezer forint bírságot szabott ki.

A másodfokú határozat bírósági felülvizsgálatát az ügyfél jogszabálysértésre hivatkozással a kézhezvételtől számított 30 napon belül kérheti. A másodfokú határozattal elbírált elsőfokú határozat szeptember 24-én véglegessé vált. A másodfokú határozat bírósági felülvizsgálatát nem kérték.

A Hatósági Iroda a szomszédok bejelentése alapján október 15-én a határozatot azonnal végrehajthatónak nyilvánította, és intézkedett, hogy az adóhatóság, a gyámhivatal, a rendőrség a szükséges intézkedéseket azonnal tegye meg.

A határozatban foglaltak cselekmény- és pénzbírság-végrehajtása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságnál folyamatban van. A megtiltott tevékenység ügyében a végrehajtási eljárásban az adóhatóság a hatályos jogszabályok alapján a szükséges intézkedéseket meg fogja tenni – összegezte az ügyet az irodavezető.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.