2019. szeptember 20., péntek, Friderika

Konyhakert nap a közösségi kertben

Kispest
2019. augusztus 28. szerda Írta: Csizmadia Viola

Hetedik alkalommal csatlakozott a Nemzetközi Konyhakerti Naphoz (World Kitchen Garden Day), és várta a vendégeket az Első Kis-Pesti Kert. Az eseményen Gajda Péter polgármesteren kívül az ide érkező önkormányzati képviselők is kóstolót kaptak a kert terméseiből, a kerttagok saját készítésű szörpjeiből.

Fontos a közösségünk számára az a nyitottság, természetesség és szeretet, amivel az embereket várjuk egész évben, de különösen ezen a napon. Nyitva a kertkapunk, aki erre sétál, bejöhet, körbenézhet, és lehet, hogy kedvet kap kertészkedni is – mondta el a házigazdák nevében Nagy Mária, az Első Kis-Pesti Kert Civil Társaság ügyvivője, akitől megtudtuk, hogy a 2012 óta működő kert idén lett civil társaság.

Rátkay Andrea alpolgármester arról beszélt, hogy a kert életében nem hozott különösebb változást a civil társasággá alakulás. A Városi Kertek Egyesület nélkül önálló életet kezdett élni a közösségi kert, ugyanúgy megtartották a programokat, mint korábban, megmaradt a jó hangulat, a barátságos légkör.

A Nemzetközi Konyhakerti Nap (World Kitchen Garden Day) 2004-ben indult Amerikából. kezdeményezés ünnepli a konyhakertészkedést, felhívja a figyelmet a helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeire, és az általános kertészkedési, főzési és fogyasztási tapasztalatok cseréje miatt építi a közösséget is.

A kispesti kertmozgalom 2011-ben indult az önkormányzat és a Városi Kertek Egyesület összefogásával. 2012-ben megnyílt Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert az Irányi utca és a Bem József utca sarkán. A másodikat Aranykatica Kert néven 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakították ki. A Zengő Kert elnevezésű harmadikat – a Zengő utca és a Kasza utca sarkán – 2014-ben, a negyedik Árnyas Kertet az Eötvös és a Kosárfonó utca közötti volt KRESZ-parknál 2015-ben adták át. A kispesti közterületi közösségi kertek mintaprogramként szolgálhatnak más kerületek, települések számára is. Az önellátás, zöldség- és gyümölcstermesztés mellett legfőbb jellemzőjük, hogy a kertművelés közösséget kovácsol össze.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.