2024. máj. 22., szerda, Júlia és Rita

R. Kárpáti Péter - Esténként 2 millióan nézik

Kispest
2011. június 20. hétfő

 

Sokan csak Berényi Andrásként ismerik R. Kárpáti Pétert, aki 13 éve szerepel a legnézettebb kereskedelmi csatorna napi sorozatában, a Barátok közt-ben, amely esténként több mint 2 millió nézőt szegez a képernyők elé.

 

- A sorozatszerepei között megtaláljuk a Szomszédokat és a most is futó Barátok közt-öt is. Melyiket szerette jobban?

- Amelyik szakmai kihívást jelent, az a jó szerep. Az említettek közül mindkettő ilyen, a maguk varázsával együtt. Amikor elhangzik a „FELVÉTEL” szó, akkor a színészek számára az a feladat, hogy maximálisan odategyék magukat, hiszen ez kerül a nézők elé.

- Nem nehéz hétről hétre magas szinten teljesíteni?

- Hasonlóan történik a virtuális szerepeinkben is minden, mint a valódi életben. A maga örömeivel és bánatával, küzdelmeivel és nehézségeivel együtt. A virtuális családom mindennapjai megtörténhetnek bármelyikőnk életében.

- Mi a titka a sorozatnak? Hogy tudnak ennyi nézőt vonzani?

- Ez a sorozat sokak számára ad egyféle támpontot, bemutatja, hogy az emberek nincsenek egyedül a problémáikkal, hogy ez vagy az mással is megtörténik. A sorozat írói ügyelnek arra, hogy egy-egy téma kapcsán ne foglaljanak állást egyértelmű en A nézők azonban ötleteket kaphatnak a lehetséges megoldásokat illetően. Mindezt persze szórakoztató keretek között.

- Hány nézőt vonzanak?

- Ha jól ismerem a statisztikákat, akkor 2,2 millióan ülnek le estéről estére a tévé elé.

- Mi volt a legextrémebb kérés Önhöz a rajongók részéről?

- Extrém kérés nem volt, de ha az utcán megállítanak, akkor sokszor éreznek késztetést a nézők arra, hogy elmondják, az általam alakított Berényi Andris hogyan tudná megoldani az ilyen-olyan problémáját. Például hogy lehetne jobban nevelni a gyerekeket, hogyan lehet összetartani a családot. Én ezekért a tanácsokért mindig hálás vagyok.

- Nem tartja veszélyesnek, hogy a nézők egy része valóságosnak gondolja a fikciós történetet?

- A dolog természetéből fakad, hogy ez egy mese legyen a felnőtteknek. Fontos az, hogy miután elértük a felnőtt kort, onnantól a mese, a játék iránti igény ne szűnjön meg, a homo ludens, a játszó ember megmaradjon bennünk. Jó példák erre a nagypapák, akik boldogan hagyják, hogy az unokák lovagoljanak a hátukon. A sorozattal játékos formában tartunk tükröt a nézők elé, ez így van jól.

- A mesélési szándékot éli ki, amikor íróként alkot?

- Volt az életemnek egy korszaka, amikor drámákat, esszéket írtam, de most ezt felfüggesztettem.  Legutóbb dalszöveget írtam, fordítottam. Írói munkásságom most erre terjed ki. A mesélési, szórakoztatási, önkifejezési vágy mind megnyilvánul ezekben a műfajokban.

- Ha ma felajánlják Önnek, akkor is elvállalná Berényi András szerepét?

- Minden gondolkodás nélkül.

- Tizenhárom éve, amikor felajánlották a szerepet, a kollégái nem féltették hogy ez  másfelé viheti el színészi karrierjét?

- Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a szappanopera nem a művészet futó szalagon gyártott változata. Viszont a szórakoztatás rendkívül nagy felelősség. Ha valaki tessék lássék módon végzi ezt, akkor az ugyanúgy kibukik, mint egy színdarab, vagy egy nagyjátékfilm esetében. Itt is oda kell figyelni, hogy a szakmai képességek maximumát tegye bele az ember a szerep megformálásakor. Én mindig  erre törekedtem, és ezt a kollégáim is látják.

- Nem vágyik vissza a színpadi deszkákra?

-Nekem szerencsém volt 15 éven keresztül színházban eljátszani néhány olyan komolyabb szerepet, amelyek a világirodalom legjelentősebb munkáiból színpadra vittek, és magam is szerettem volna eljátszani. Egy fiatal színésznek ez egy nagyon jó és hasznos kihívás volt, tehát számomra ez a múlt kerek.

- Hogy viseli a népszerűséget?

Amikor én vidéki színészként dolgoztam, ott is nagyon jó volt a város közönségével együtt lélegezni, és élvezni a közönség szeretetét. Most ugyanez van, csak nagyobb léptékekben. Ennek persze vannak árnyoldalai, de ezek eltörpülnek amellett a tényleg óriási szeretet mellett, amit megtapasztal az ember az utcán, a közértben, az orvosnál. Mint tudjuk, a színésznek tápláléka a szeretet.

- Miért jó celebnek lenni?

Én, hála istennek nem tudom, hogy milyen celebnek lenni. Csak egy színész vagyok, aki végzi a munkáját. Celebnek azt tartom egyébként, aki öncélúan, magamutogatással keresi a kenyerét, de ezen túl nem tesz le sok produktumot az asztalra.

- Milyen a viszonya a médiával? Tudatosan irányítja e a médiát?

Én mindig azt szerettem volna, hogy ne a magánéletem alapján ítéljenek meg kizárólag. A bulvársajtó azonban meglehetősen öntörvényű, így felnagyítja a saját maga számára fontos dolgokat. Ezzel kénytelen az ember együtt élni. Igyekszem mindig elmondani, ami a szívemben van, a többi nem rajtam múlik.

- Van kedvenc családtagja a sorozatban? Vannak konfliktusok?

Nagyon sok kollégám közel áll hozzám, de azt hiszem helyhiány miatt nem kezdem el őket felsorolni. Ennyi év után pontosan ismerjük, hogyan lehet a másiknak örömet okozni, vagy éppen mik a kényes pontjai. Pontosan úgy, mint egy igazi családban. Igazából nincsenek konfliktusok, mindenki a saját szerepével van elfoglalva. Nincs féltékenység sem. Egyfajta burokban dolgozunk, ez pedig azért nagyon fontos, mert az energiát nem veszi el az érdemi munkától.

- Két gyermeke van, ők merre orientálódnak? Érdekli őket a színész mesterség?

- Van egy nagylányom Rebeka, ő 16 éves, Andris fiam pedig 11. A lányom a táncot kedveli, de szereti a kifutók világát is. Épp most áll a pályaválasztás előtt. A fiamhoz a matematika áll közel, meg a számítógépes kütyük. A sors persze még hozhatja úgy, hogy valamelyikük a színészet mellett dönt. Ez az ő választásuk lesz.

- Elég ideje jut rájuk?

- Igyekszem a lehető legtöbb időt velük tölteni, de mint minden normálisan gondolkodó apa, úgy én is  tele vagyok lelkifurdalással, hogy vajon lehetne e még többet mellettük lenni?

- Elvált a feleségétől. Megromlott a viszonyuk?

- Egyáltalán nem, a válást követően is jó viszonyt ápolunk egymással.

- Úgy hallottam, néha a fakanalat is kezébe veszi.

- Igen, néha otthon is főzök, de kollégáimmal viszonylag gyakran teszünk eleget olyan felkéréseknek, amikor különböző rendezvényeken is megmutatjuk miben is áll a főzőtudományunk. Legközelebb Kiss Ramónával és Szabó Kittyvel főzünk majd valamit bográcsban. De hogy pontosan mit, az egyelőre maradjon titok. Bízunk abban, hogy mindenkinek ízleni fog.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.