2019. november 16., szombat, Ödön

Kispest nem kap állami pénzt szociális lakásprogramjához

Kispest
2019. július 10. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

A napokban 115 nem, 54 igen arányban az országgyűlés leszavazta Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselőije, „Magyarország 2020. évi központi költségvetéséhez” benyújtott módosító javaslatát. A kispesti képviselő módosító javaslatában a rendkívüli kormányzati intézkedések keretében, illetve a lakástámogatások költségvetési rovat terhére javasolta a jövő évi költségvetés módosítását úgy, hogy a Kispesti szociális lakásprogramját 1,5 milliárd forint támogatással indíthassa el a kerület.

Burány Sándor javaslatát azzal indokolta, hogy az Orbán-kormány alatt elindult kilakoltatási hullám és az elszabaduló ingatlan árak Kispesten is számos családot hoztak nehéz helyzetbe. Az önkormányzat sajnálatos módon nem tud minden rászorulónak segítséget nyújtani, de a saját forrásait (építési telkek és anyagi erőforrások) kiegészítő kormányzati támogatással mérsékelhető lenne a Kispesten is tapasztalható lakhatási válság. A kért támogatásból az önkormányzat növelni tudná szociális és krízislakás-állományát új ingatlanok építésével és vásárlásával, ezáltal méltó lakhatást biztosítva a legrászorultabbak számára.
Szakemberek szerint a kerületi gyermekvédelem területén hatványozottan megjelennek a lakhatási problémák, ezért át kell gondolni a bérlakáskínálat bővítését, amelyhez külső forrásokat keres az önkormányzat. Sajnos azt is tapasztalják, hogy a családfenntartók hiába dolgoznak, nem tudnak lakhatást biztosítani a családnak, mert jelenleg olyanok az albérletárak Budapesten, hogy egy átlag lakbér meghaladja a család jövedelmét. És hiába teszi lehetővé az önkormányzat helyi rendelete (2004 óta pályázat nélkül juthatnának szociális bérlakáshoz), hogy a krízishelyzetben a Családok Átmeneti Otthonának (CSÁO) kerülő családok az otthonból másfél év, esetleg még egy félév hosszabbítás után tovább mehetnének, mert önkormányzati lakás hiányában erre nincs lehetőségük.
Önkormányzati információink szerint az önkormányzat lakásállománya az 1992. évi 12.238-ról mára jóval ezer alá csökkent. Sajnos a meglévők műszaki állapota is hagy kivetnivalót, amelynek sokszor a bérlők az okai, hiszen nem felelősen gondolkodó bérlőként használják, gyakran „lelakják” az önkormányzati lakásokat, a Vaműsz munkatársai nem győzik ezeket lakhatóvá tenni. Az önkormányzat 2017 áprilisában módosította a lakásbérbeadást szabályozó helyi rendeletét is, amelyben az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében a komfort nélküli lakások és szükséglakások bérbeadására a jövőben nem lesz lehetőség. Ezzel megelőzheti a bérbeadó önkormányzat, hogy a bajba jutott embereket, családokat látszólagos segítséget nyújtva nem megfelelő állapotú lakásokban helyezze el.

(Képünk illusztráció, a tavalyi lakásátadón készült a Családok Átmeneti Otthonában (CSÁO), ahol újabb három lakást szociális alakított ki az önkormányzat.)

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.