2020. március 29., vasárnap, Auguszta

Dr. Jászberényi József, irodalomtörténész, geronto-andragógiai kutató,felnőttképzési igazgató

Kispest
2019. máj. 16. csütörtök Írta: Varga Ibolya

 

Dr. Jászberényi József a Milton Friedman Egyetem (korábban Zsigmond Király Egyetem) Folyamatos Tanulás Projektközpontjának vezetője, a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája alapítója, a Kispesti Szeniorok Akadémiája programsorozat szervezője, koordinátora.

Az ingyenes előadás sorozatot az önkormányzat támogatásával az idősek képzésében élenjáró egyetem szervezi 2013 ősze óta. A kispesti akadémia a negyedik legnépszerűbb és leglátogatottabb az országban működő 48 akadémia közül. A hallgatók között a nyugdíjasokat tömörítő civil szervezetek tagjai, a helyi közélet szereplői is ott vannak.

 

 

A program egyre népszerűbb, a nyugdíjasok alig várják a következő félévet. Elégedettek lehetnek a látogatottsággal!

Igen. A kispesti akadémia Budapesten a harmadik, országosan pedig a negyedik legnépszerűbb és leglátogatottabb a működő 48 akadémia közül. Több mint hatezer diákja van ezeknek az akadémiáknak. Kispesten egy-egy előadáson általában 100-120 hallgató is megjelenik, de nagy örömünkre a Városháza díszterme mindig tele van! Ösztönző az is, hogy akik a legtöbb foglalkozáson részt vettek, emléklapot kapnak. 2013 őszén, az induláskor 150 hallgató jelentkezett, ebből 50 kapott emléklapot. 2014 tavaszán már 180 jelentkező volt, közülük 45 kapott emléklapot. 2014 őszén 150 jelentkező közül 80 volt a legszorgalmasabb. 2015 tavaszán 120 tanulóból 70 kapott emléklapot, míg 2015 őszén volt egy „jelentkezési bumm”, 220 hallgató regisztrált, és ebből a végén 80-an szorgalmát ismerhettük el. 2016 tavasza is népszerű volt: 230 hallgatóból 90-en kaptak elismerést. 2016 őszén több mint 300 kispesti időskorú regisztrált már a programban, és csaknem 138-an vehettek át elismerő oklevelet a részvételért. 2017 tavaszán 200 regisztrált hallgatóból 134 távozott oklevéllel, 2017 őszén pedig a 200 regisztrált hallgatóból ugyanennyien. 2018-ban a 10. és 11. félév végén 231 hallgató vehetett át elismerő oklevelet a félév elvégzéséért, 2019 tavaszán, a 12. félév végén pedig 134 hallgató. Jól látszik ebből is, hogy jelentkezők közül sokan kitartóan járnak hétről, hétre az előadásokra.

Hogy került az akadémia Kispestre, ki választotta ki a helyszínt?

Több tanítványom segített kiválasztani országszerte a helyszíneket. Az egyik közülük ismert néhány önkormányzatban dolgozót Kispesten, ő ajánlotta, hogy itt lehetne ezt a programot megszervezni. Megfogadtuk a tanácsot, 2012 őszén eljöttünk a hivatalba, a polgármester és az alpolgármesterek első hallásra megértették és megszerették a programunkat. Nem túlzás, hogy szinte öt perc alatt megállapodtunk, és kezdődhetett a szervezés, 2013 őszén pedig az első félév.

Minden akadémián ugyanaz a tematika?

Mindenhol más! Amikor elkezdünk összeállítani egy-egy újabb előadássorozatot, megkérdezzük a leendő vagy a már régi hallgatókat, a szervezőket, milyen témák érdekelnék őket leginkább. A helyi igényekhez mindenképpen igazodunk. Kispestre mindig csak olyan előadókat hozunk, akik nemcsak a téma legjobb szakértői, hanem kitűnő előadók is, szórakoztatóak, érdekesek.

Miben különleges a kispestiek szenior akadémiája?

Azt tapasztaltam, hogy nagyon érdekli őket minden pszichológiai, életmóddal, fizikai mozgással kapcsolatos téma. Érdekes, hogy szívesen hallgatnak geopolitikai előadásokat is, elsősorban a világpolitikáról. Igyekszünk minden előadás sorozatban egy-egy híresebb előadót is meghívni. A most zárult félév vendége volt Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, aki valósággal magával ragadta a helyi hallgatóságot. De Kis-Benedek József is szívesen látott előadónk, őt és a geopolitikai előadást külön kérték a kispestiek.

Monspart Sarolta nem csak a szenior akadémia idejére érkezett Kispestre…

A kiváló sportember másfél éve hozta létre azt a klubhálózatot, az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatát (OGYIK), amelynek keretében jelenleg mintegy 100 klub működik országszerte, és ehhez csatlakoztak most áprilisban a kispestiek is. A klub keretében heti rendszerességgel 1-3 kilométert gyalogolnak majd a nyugdíjasok. De vendége volt márciusban az Alzheimer Café rendezvényének is. Az Alzheimer Café demenciával élő személyek és hozzátartozóik segítése céljából szervezett találkozó, amelyet szakember részvételével, családias környezetben, rendszeres időközökben tartanak. Kispest 2018-ban csatlakozott a mozgalomhoz.

Az idei első félév utolsó előadásának címe ugyancsak ijesztőre, sokkolóra sikeredett: Korunk pestise, a demencia.

Nem véletlenül! Ezzel is azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy ugyancsak komoly problémáról van szó! Az előadásom anyagát is direkt erre az alkalomra frissítettem. Annyiban azért csalóka a cím, hogy a demencia nem járványos betegség, de elképesztő méretekben terjed a világon mindenhol. Magyarországon 160-180 ezer közé tesszük a demenciával kezelt emberek számát. De sajnos ennek a duplája nagyjából azoknak a száma, akiknek betegségét még nem ismerték föl, de már szenved ettől. Az „ötvenpluszos” korosztály pedig kifejezetten veszélyeztetett, hiszen minden 10. ember, 3,2 millióan érintettek.

Mi a legnagyobb gond a demenciával?

Őszintén ki kell mondani, hogy nem gyógyítható, nem lehet megállítani, csupán lassítani lehet a folyamatokat, a romlás ütemét. Akár húsz évig is el lehet húzni, ki lehet tolni a betegség utolsó stádiumáig. De ehhez olyan családi környezet, szervezett egészségügyi ellátás, folyamatos terápia kell, ami csak keveseknek adatik meg egyszerre. A legnehezebb feladat a családban, a kórházban, a gondozóhálózatban, hogy a betegek mindvégig megőrizhessék az emberi méltóságukat, végstádiumban is, hiszen még akkor is lehetnek tiszta pillanatok az ápoltak életében. A demencia kialakulását nem tudjuk pontosan, de az bizonyos, hogy az az életmód, amelyet folytatunk, és hogy az agyunk nagy részét nem használjuk, nem tartjuk karban az agyunkat ugyanúgy, mint a testünk más részeit, csak segíti a kialakulását. Bár nincs rá bizonyíték, de vélhetően az a felgyorsult információs világ, amely körül vesz bennünket, sokat ront az állapotokon.

Az elmúlt hat esztendőben nemcsak tiszteletbeli kispesti lett, hanem 2017 óta itt is él a kerületben. Miért döntött úgy, hogy ide költözik?

Több dolgot és érvet is fel tudok sorolni a Kispestre költözés mellett! Az egyik ilyen fontos érv, hogy nagyon közel van szinte minden, a belváros, az agglomeráció, innen könnyen eljutok az előadások helyszínére, a XVIII. kerületbe, Kőbányára és vidékre is. Bár a metrót most átépítik, ez átmenetileg nehézséget okoz, de ez nem lesz mindig így, és akkor Kispest újra jól megközelíthető lesz! Azt tapasztalom, hogy Kispesten sok energiát és forrást fordítanak a játszóterek, a parkok, zöldterületek kialakítására, fenntartására. Négy gyermek apukájaként bátran kijelenthetem, hogy ez nagyon fontos! Ahol mi lakunk, szinte ránéz az ablakunk a tavaly nyáron átadott vizes játszótérre, ami zseniális ötlete és remek kezdeményezése volt az önkormányzatnak! Egy dolgot azonban nagyon hiányolok! Mivel én sokat és rendszeresen futok, ezért nekem, de szerintem sok kispestinek, akik a lakótelepen élnek, nagyon hiányzik egy-egy lakóházak közötti futópálya, futókör.

Akkor van egy jó hírünk! A hamarosan felújításra kerülő KRESZ-parkban, az Eötvös utcában, közkívánatra lesz ilyen futókör! Sőt, a napokban adták azt az „erdei futópályát” Budapest Honvéd FC Magyar Futball Akadémia területén a Kertvárosban, amelyet néhány évvel ezelőtt ígért meg az önkormányzat az utánpótlás akadémia tervezésekor, és azt kérték az építtetőktől, hogy legyen egy olyan sportolásra alkalmas része is az új központnak, amelyet a kerületiek ingyen használhatnak.

Ez nagyon jó hír, örülök neki! Ez is azt bizonyítja, hogy nem döntöttem rosszul, amikor Kispestre költöztem!

 

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.