2019. szeptember 18., szerda, Diána

Új támogatott védőoltások Kispesten

Kispest
2019. február 25. hétfő Írta: Csizmadia Viola

Várhatóan áprilisban dönt a képviselő-testület a jelentkezési és a technikai feltételekről azoknál az önkormányzat által biztosított és támogatott védőoltásoknál, amelyeket a tervek szerint májustól vehetnek majd igénybe a kispestiek – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől.

A testület már korábban döntött arról, hogy az idei költségvetésben mintegy hárommillió forintot különítenek el a szociális keret terhére az időskorúak részére biztosítandó prneumococcus (tüdőgyulladás) elleni és kisgyermekeknél pedig a meningococcus (agyhártyagyulladás) elleni védőoltásra. Az oltások kiválasztásánál az oltásügyi tanácsadó segítségével figyelembe vették a kispesti lakosság összetételét és a várható legtöbb egészségnyereséget is, ezért esett a választás erre a két vakcinára.

Az agyhártyagyulladás gyakran gyors lefolyású életet veszélyeztető betegség. Különösen veszélyeztettek a csecsemők és a 11-25 éves serdülők. Minden tizedik eset, a szakszerű beavatkozás ellenére halálos végű, vagy tartós idegrendszeri károsodás marad vissza. Előfordul, hogy életre szóló károsodást eredményez.

A tüdőgyulladás kockázata időskorúaknál és csökkent immunműködésű betegeknél a legnagyobb. Náluk a tüdőgyulladás a vezető halálokok egyike.

Ikladiné dr. Petres Veronikától, a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy az oltáshoz való hozzájutás feltételeinek, a jogosultak körének részletszabályozása folyamatban van. Ehhez a települési támogatásokról szóló önkormányzati rendelet módosítása szükséges, amelyet a képviselő-testület 2019. áprilisi ülésén tervezik előterjeszteni. Amint elkészül a rendelet, annak elfogadása után hírt adnak a hatályba lépéséről és az igénylés feltételeiről az önkormányzati újságban és honlapon, valamint a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda honlapján, valamint az irodán megjelenő ügyfelek részére személyesen is – hangsúlyozta az irodavezető.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.