2019. szeptember 18., szerda, Diána

Fergeteges nemzetiségi est a KMO-ban

Kispest
2018. november 12. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Kilenc nemzetiségi önkormányzat kulturális műsorát láthatta és jellegzetes ételeiből kapott ízelítőt a kispesti közönség a 23. nemzetiségi esten a KMO-ban. A majd háromórás műsorban egymást követték a kispestiek vendégművészei, együttesei, akiket a produkciók előtt a nemzetiségi önkormányzatok vezetői mutattak be röviden a közönségnek.

Évek óta nagy sikerrel rendezik meg a kispesti nemzetiségek estjét. Idén is mind a kilenc nemzetiségi önkormányzat készült valamilyen műsorral – mondta a nemzetiségi est háziasszony és műsorvezetője, Gábor Ilona, a KMO igazgatója, aki ez alkalommal megköszönte a fellépő gyerekek szüleinek, hogy segítik és támogatják, hogy gyerekeik hódolhassanak a művészeteknek, a hagyományőrzésnek.

Büszkék vagyunk a kerületben lévő nemzetiségekre, akik évente egy alkalommal együtt ünnepelnek, de a hétköznapokban önállóan is megmutatkoznak a kispestiek előtt – kezdte köszöntő beszédét a KMO színháztermében Vinczek György alpolgármester. Az alpolgármester a jelenlévőknek elmondta, idén egy újabb testvérvárossal, a Románia Tasnáddal bővült a kerületi testvérvárosok köre. A tasnádi gyerekek már ezen a nyáron jártak Magyarországon, nyaraltak a Balatonon, kispesti gyerekek pedig a jövő nyáron látogatnak Romániába. Vinczek György büszkén mesélte el azt is, hogy az Erkel iskola után az Arany óvodában és a Deák gimnáziumban is indult már nemzetiségi osztály, illetve csoport, ahol a német nyelven kívül a német hagyományokkal is ismerkednek a gyerekek.

A kulturális műsorok sorát éppen a német nemzetiségi óvodáscsoport és az Erkel iskolások nyitották, amely produkciók megadták az est alaphangulatát is. A legkisebbek, akik csupán alig néhány hete ismerkednek a német nyelvvel és kultúrával önfeledten játszottak, mondókáztak a színpadon. A román önkormányzat vendége a Nagykárolyi Folklór Együttes volt, akik remek hangszeres tudásukkal érdemelték ki a közönség figyelmét. Az örmény ArusenKaa zenekar különleges hangzásvilágot varázsolt a színpadra. Az Ellinizmosz Görög Tánccsoport elegáns mozgásával és gyönyörű ruháival vívta ki a kispestiek elismerését. A lengyel önkormányzat meghívta a színpadra a Polonez Néptáncegyüttes gyermek táncosait, akik olykor kócos, ám annál bájosabb műsorával aratott sikert. A cigány önkormányzat meghívására a Romano Glaszo zenekar örömzenélését hallhatták a nézők, ők még a közönséget is megénekeltették. A horvát hagyományőrző néptánccsoport különleges táncainak és népzenéjük lágysága, könnyedsége után, szinte berobbant a színpadra a bolgár Roszica Néptánccsoport gyerekserege, akik kori szereplési profizmusukat, tánctudásukat a nézők vastapsa kísérte. varázsolta el a közönséget. Az est zárásaként a szerb önkormányzat vendége, a Selo zenekart muzsikált, akik a program után még a vendéglátás alatt is zenéltek a résztvevőknek.

A műsoros est után a gasztronómia bemutatón kóstolhattunk német pikáns savanyúlevest és kevert túrót, lengyel húsvéti levest, zsureket, roma babos káposztát háromféle hússal és banánkenyeres tiramisut, bolgár kavarmát, örmény töltött padlizsánt, kebabot és napoleonkát (krémeshez hasonló édesség), török saslikot és szerb sült babot, csevapcsicsát és sós túrós rétest.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.