2020. július 06., hétfő, Csaba

Ünnep a Forrásházban

Kispest
2017. november 08. szerda Írta: Csizmadia Viola

Kettős születésnapot ünnepeltek a Forrásházban: öt éve működik a szociális gondoskodást és pszichiátriai ellátást ötvöző intézmény, és egy éve indult el a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása. Az ünnepség alkalmából Belső forrás címmel kiállítás nyílt a Forrásház alkotóműhelyében és művészetterápiás csoportjaiban készült alkotásokból.

Köszöntőjében a szociális területet felügyelő alpolgármester, Vinczek György az intézmény történetét idézte fel. Elmondta, régi vágya volt a Szociális Szolgáltató Centrumnak (akkor még Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ), valamint a mentális problémákkal küszködő kispestieknek is egy nappali ellátó intézmény. A Dobó Katica utcai üresen álló egykori óvodaépület alkalmasnak látszott a különleges, Magyarországon előzmény nélküli feladatra, hogy a pszichiátriai ellátás bekapcsolásával együtt dolgozzon az egészségügyi és a szociális szektor. Pályázati forrásból megvalósult a terv, a szakma nagy lelkesedéssel fogadta. Jelenleg is csaknem 100 kispestinek nyújtanak szociális és egészségügyi ellátást a Forrásházban, és egy éve a Kézmű Kft. jóvoltából a komplex intézmény harmadik pillére, a munkaterápiás foglalkoztatás is elindulhatott. Arról is beszélt Vinczek György, hogy miközben külföldi (holland, olasz, angol, dán) és magyar szakemberek is kíváncsiak az intézményre és elismerik az itt folyó munkát, a szakpolitikát eddig nem érintette meg az intézmény.

A Kézmű kommunikációs igazgatója szerint sikeres egy év áll mögöttük, jó az együttműködés az intézmény és a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató állami cég között. A munkatársak jól dolgoznak, a megrendelő elégedett a termékekkel – mondta el Radnai Tamás, és külön megköszönte az itt dolgozó emberek munkáját.

Kiss Sándorné, a foglalkoztatás helyi vezetője arról beszélt, hogy az itt dolgozók egyre magabiztosabban végzik feladataikat, a megrendelő visszajelzései is bizonyítják, hogy jól végzik a munkát. Egy év alatt 1,4 millió termék került ki az itt dolgozók kezei közül.

Dr. Antalfai Márta pszichológus, pszichoterapeuta a kettős születésnap alkalmából rendezett kiállítást ajánlotta vendégek figyelmébe. A művészetterápia hazai meghonosítója arról beszélt, hogy a művészettel való gyógyítás nem művészképzés, a terápia során mindenki szabadon kifejezheti, megjelenítheti belső világát, hogy az alkotással örömet okozzon magának. A művészetterápiának közösségépítő, empátiát erősítő hatása is van.

A megnyitó zárásaként a Kézmű dolgozója, Vaskó Mária dallal köszöntötte a közönséget, majd Sárkány-Balogh Csilla, az intézmény szakmai vezetője köszönte meg mindenkinek, hogy ez a csoda működik: itt bent normálisabb az élet, mint odakint – mondta.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.