2019. máj. 27., hétfő, Hella

Sikeres vagy hátszeles?

Kispest
2017. november 06. hétfő Írta: a Szerk.
Keresem a nevem a Forbes Magazin által összeállított leggazdagabb magyarok listáján. Lelkemben izgalom. Hátha most. Talán… Mutatóujjammal követem lefelé a sorokat. Nézem a felsorolást, olvasom a neveket: Csányi Sándor, Demján Sándor, Gattyán György, Széles Gábor, Veres Tibor, Bige László, Felcsuti Zsolt… Már megint nem találom magam! Na de, nézzük csak, van-e meglepetésnév a lista elején! Van ám! A nemzet gázszerelője, Felcsút polgármestere, a miniszterelnök jó barátja, sokak szerint strómanja, Mészáros Lőrinc idén már a nyolcadik! Ezt meg hogy lehet?
Mit tud Mészáros Lőrinc, amit én és sok más magyar ember nem?
Mi, a listáról lemaradtak, csak ámulunk és bámulunk a magyar csodán, és azon, hogy miként lehetséges, hogy egy év alatt megduplázza az amúgy sem kicsi 35 milliárdos vagyont.
Ez a Mészáros Lőrinc biztosan tud valamit, csettintenénk elismerőn, ha nem motoszkálna fejünkben a gyanú: sikeres vagy hátszeles vállalkozó Mészáros Lőrinc?
A médiában, az építőiparban, az izocukor-gyártásban és mostanra a tésztagyártásban egyaránt otthonosan mozgó polgármester-gázszerelő kezében minden arannyá válik. Bármelyik pályázaton elindul, ott biztosan nyer, még akkor is, ha felüláraz egy kicsinyét.
Mészáros Lőrinctől tanulni kell, lehet! Ő a felcsúti Zuckerberg, aki talán maga is elhiszi, hogy saját eszének, tehetségének, no meg egy kicsit „a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személyének” is köszönheti gyors meggazdagodását, a magyar elithez való csatlakozását. Mert barátkozni is tudni kell, és nem csak a szerencsével vagy a Jóistennel…
Nem hátrány, ha valakinek a legjobb barátja a földije, aki mellesleg Magyarország miniszterelnöke. Mert hát ugye kormányzati körökben jönnek, mennek az információk, mindig hallani ezt, azt, uram-bátyám pedig jó időben figyelmezteti hol, mikor csurranhat, csöppenhet újra valami. Csak barátkozni kell és szolgamód viselkedni, aztán már megy minden magától, mint kés a vajban.
Közel lenni a tűzhöz mindig kifizetődő, és nemcsak annak, aki közvetlenül ott melegszik, hanem annak is, aki egyengeti az odavezető utat, mert a köszönet, a hála nyilván soha nem marad el. A jótevő a végén mindig tarthatja a markát, nincs mit ezen csodálkozni. Ez ma nálunk így természetes.
Hiába kerestem hát nevemet idén is a listán, nem találtam magam ezen most sem, de azt már tudjuk, hogy egy lúzerek-átvertek listán vagyunk rajta valamennyien…
(fotó: MTI)
© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.