2019. máj. 27., hétfő, Hella

Mint bádogflamingók a Határ úton…

Kispest
2017. október 10. kedd Írta: a Szerk.

Tarlós főpolgármester szerint Budapest egyre élhetőbb város. A főpolgármester szerint a jelenlegi kormány és a budapesti városvezetők hét év alatt többet produkáltak, mint az előző kormányok és városvezetők több mint kétszer annyi idő alatt. Főpolgármester úr! Lelke rajta, ha így véli! Mi ezt azért egy kicsit árnyaltabban látjuk. Szerintünk, ha élhetőbb, akkor az a kerületi önkormányzatokon, a helyi civileken, az embereken múlott, és nem a fővároson.

A főpolgármester sikerként könyveli el a metrófelújítást, új szerelvényekkel és az előttünk álló, ma még elképzelhetetlen káosszal együtt. Tarlós főpolgármester bizonyára még nem nagyon töltött hosszú perceket a metróban, amikor nem nyílik, vagy éppen menet közben nyílik a szerelvény ajtaja, vagy levegőtlenül álldogálnak sűrűn egymás mellett az élhetőbb városban egyre nehezebben közlekedő pestiek.

Lehet-e élhetőbb az a város, ahol a kerekesszékesek mozgása még mindig korlátozott. Ha metrózni akarnak a főpolgármester csak cinikus válasszal, hogy „Minden együttérzésem a mozgássérülteké, de az ő utas számuk ezrelékben sem fejezhető ki” söpri le az akadálymentesítést a napirendről.

Élhetőbb-e az a városban, ahol egyre több a hajléktalan, és lépten-nyomon kéregetőkbe, koldusokba botlik az ember? A városvezetés szinte tehetetlen, valódi megoldás máig nem született a problémára.

Élhetőbb-e az a város, ahol egy teljes villamos vonalra félve szállnak fel a pestiek, és ha lehet, elkerülik, gyerekeiknek pedig egyenesen tiltják az 1-es villamost.

Lehet-e élhetőbbnek nevezni azt a fővárost, ahol a Belváros szívében, a korábban kirakatairól híres sugárutakon, Kossuth Lajos utca, Rákóczi út, ma már nincs mit nézelődni, a központi aluljárókban, Astoria, Blaha Lujza tér, pedig jobb inkább sietősre venni.

Lehet-e élhetőbbnek, ha tetszik biztonságosnak nevezni azt a várost, ahol csak saját felelősségre használjuk azt a buszjáratot (99), amely a nyugalmas Wekerléről majd egy óra alatt tekereg át az élet sűrűjébe, a VIII. kerületbe.

Lehet-e élhetőbb az a város, ahol a kiváltságos egyetem kedvéért fákat vágnak ki az Orczy kertben, vagy egy ma még teljesen bizonytalan és tervtelen városrendezés miatt komplett zöldfelületet szüntetnek meg a Városligetben?

Lehet-e élhetőbb az a város, ahol hetekig fáznak a betegek a kórházban, vagy komplett osztályt kell bezárni orvos- és nővérhiány miatt, vagy ahol, aki teheti, átszivárog a fizetős egészségügybe a várólisták, a rendelői előterekben való órákig várakozás elől. Nem hisszük!

És hogy mit tesz a pesti ember? Olykor berzenkedik, néha hangosan segítségért kiállt, tüntet, polgári engedetlenkedik, de zömében csak vár tehetetlenül és kiábrándultan, mint a bekerített bádogflamingók a félig kész, ez idáig még be nem fejezett Határ úti fővárosi csomóponton.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.