2019. április 19., péntek, Emma

Fórum a Településképi Arculati Kézikönyvről

Kispest
2017. július 13. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

A Településfejlesztési Koncepció (TFK) és az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) készülő tervei után most a Településképi Arculati Kézikönyvről (TAK) tartottak lakossági fórumot a Városházán. Akinek még van véleménye, ötlete a témában, július 21-ig tehet további javaslatokat.

Törvényi kötelezettségének tett eleget a kispesti önkormányzat, amikor lakossági fórumot hirdetett a kézikönyvről. A TAK elkészítését a 314/2012-es kormányrendelet írja elő, ebben foglalták össze a településkép védelméről szóló törvény végrehajtását – tudtuk meg Kispest főépítészétől, aki a csekély számú érdeklődőnek bemutatta a készülő TAK-ot. A kézikönyv a lakosok és az építészek tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány, amely mindenki számára érthető módon mutatja be a kerület környezetalakítással kapcsolatos elvárásait, hogyan képzeli el az önkormányzat Kispest egyes területeit, hogyan szeretné erősíteni vagy átalakítani azokat. A TAK-hoz kapcsolódik a településkép védelméről szóló helyi rendelet, amely a jogszabályi előírásokat tartalmazza – mondta el Berencz Ibolya.

A kézikönyv meghatározza a település karakterének főbb jellemzőit, a településképi szempontból egymástól jól elkülönülő településrészeket: jelentős történeti telepszerű beépítés (Wekerletelep), kisvárosias lakóterület, kertvárosias lakóterület, lakótelepek, településközponti terület, kereskedelmi szolgáltató részek, átalakuló ipari zóna, erdő, egyéb területek. A TAK legfontosabb részének nevezte a főépítész az egyes településrészekre vonatkozó Építészeti útmutató fejezetet, amely közérthető formában nyújt építészeti előírásokat, javaslatokat, és a képek a mintaértékű megoldásokat mutatják be. Berencz Ibolya elmondta, a kézikönyvet évente felülvizsgálja az önkormányzat, ezért várják hozzá az észrevételeket, és azok szerint folyamatosan gyarapodhat a tartalma. Az első változathoz még július 21-ig lehet javaslatokat tenni.

Az Átalakuló Wekerle képviseletében Lőrincz Ágnes hiányolta, hogy a kézikönyv egyelőre nem tartalmaz ajánlásokat energiahatékony megoldásokra az egész kerületre vonatkozóan – elsősorban épületszigetelési munkákra, napelemek felszerelésére –, ezért jelezte, hogy július 21-ig elküldik erre vonatkozó javaslataikat.

Az írásbeli véleményeket 2017. július 21-ig várja a Főépítészi Iroda a 1195 Budapest, Városház tér 18.-20. postacímre vagy a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.