2019. július 17., szerda, Endre és Elek

Fontos a nyári véradás

Kispest
2017. július 11. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

A Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti könyvtárában éppen ma szervez véradást a Magyar Vöröskereszt, míg a Kispesti Véradók Egyesülete július 24-én (hétfőn) 14 órától 19 óráig várja az önkéntes véradókat a Kispesti Tudásházban, a Csokonai utca 1-3. szám alatt.

Somogyi Lászlóné, a 25 éve megalakult Kispesti Véradók Egyesület elnöke szerint az elmúlt időszakban sok-sok változáson ment keresztül a hazai véradás, és az évek során egyre nehezebb a szervezés, különösen a nyári hónapokban, amikor a legtöbb véradó szabadságon van, pedig vérre bizony a vakáció ideje alatt is nagy szükség lehet. Mint az egyesület elnöke elmondta, legutóbbi véradásukon május 22-én a Városházán 75-en voltak, ami igazán jó eredménynek számít manapság. önkéntes, aki vért adhatott, kiemelkedő részvételi aránynak számít. Ha a véradás jelentőségét számokban is megnézzük, akkor azt látjuk, hogy egy véradó három ember életét mentheti meg, így a 25 éves egyesület tagjai és önkéntesei csaknem 20 ezer 500-an, összesen 8200 liter vért adtak, azaz 61 ezer 500 életet mentettek meg a kispesti véradók az egyesület megalakulása óta.

A véradáshoz nem egy bonyolult és hosszadalmas művelet, teszi hozzá Somogyi Lászlóné, hiszen a lakcím-, a TAJ-kártya és személyi igazolvány alapján elvégzett egyszerű regisztráció és egy egészségügyi állapotról szóló kérdőív kitöltése, valamint a rövid laborvizsgálat után maga a véradás 5-10 percet vesz igénybe.

Az egyesület tehát várja azokat az egészséges önkénteseket, akik testsúlya legalább 50 kilogramm és 18 és 65 év közötti életkorúak. Nem adhat vért azt például, akinek magas a vérnyomása, rendszeresen gyógyszert szed, fertőző betegségben szenved, herpesze, vashiánya van. A véradás előtti három hónapban végzett bármilyen műtét eleve kizáró ok. Nagyon fontos az is, hogy két véradás között is el kell telnie három hónapnak.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.