2020. július 06., hétfő, Csaba

Lépésről lépésre…

Kispest
2017. június 09. péntek Írta: a Szerk.

A kispesti képviselő-testület támogatta, hogy a Dél-pesti Tankerületi Központ a több mint százéves, frissen államosított Kispesti Ady Endre Általános Iskola fenntartói jogát a Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközösségre ruházza át.

Tette ezt azért, mert az intézményben tartott véleménynyilvánítás szerint a tantestület 80 százaléka, a szülői szervezet 81 százaléka, a diákönkormányzat 72 százaléka, illetve az intézményi tanács 100 százaléka egyetért azzal, hogy az iskola egyházi fennhatóság alá kerüljön. Az egyházasítás mellett szavazók, szülők, gyerekek és a pedagógusok döntése is érthető, hiszen szent meggyőződésük, hogy az államnál jobb fenntartó lesz az egyház, jobb lesz az oktatás színvonala, javulnak a feltételek, és hogy az oktatás jelenlegi helyzetén már csak az isteni csoda segít.

Félő azonban, hogy itt nem csak az oktatás minőségének javításáról van csupán szó. A képviselő-testület tagjai közül is néhányan már a napirend tárgyalásakor aggodalmukat fejezték ki, hogy az intézmény kívánságának legmesszebbmenőkig való tiszteletben tartása mellett elfogadják ugyan az iskola közösségének döntését, mégis felmerül a gyanú, hogy a képviselő-testület most egy olyan folyamat megindulásához is önkéntelenül asszisztál, amely gyorsítja az oktatás államosítása, az intézmények egy részének „kicsemegézése” után az ingatlanok egyházi kézbe való juttatását is.

Ma még csak a világnézetileg semleges oktatásért, nevelésért, meg azért a meglévő vívmányért, hogy a kispesti iskolákban integráltan folyt eddig a munka, aggódtak a képviselők. Bár ígéret van, mégis félő, hogy a gyerekek és a pedagógusok sem ússzák meg a közöttük való szemezgetést, hiszen az új „tulajdonosnak” az lesz az érdeke és célja, hogy bizonyítsa, minőségi oktatás folyik remek pedagógusokkal és jól teljesítő gyerekekkel, ezt teljesíteni pedig csak válogatott nebulókkal, oktatókkal.

Bár az önkormányzat hozzájárulását a fenntartói jog cseréjéhez csak azzal a feltétellel adta, hogy az egyház garantálja, hogy a felvételnél az első osztályba beiratkozottak közül előnyben kell részesíteni a körzetes gyermekeket a jelentkezők 50 százalékáig, az integrált oktatás elve változatlanul valósuljon meg az intézményben, azaz a sajátos nevelést igénylő tanulók ellátása továbbra is magas színvonalon megmarad, az ördög nem alszik, a lényeg pedig mindig a részletekben van, és csak csendben aggódunk a ma még az önkormányzati fenntartásban lévő óvodákért, bölcsődékért is.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.