2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Ötéves lett az Első Kis-Pesti közösségi kert

Kispest
2017. máj. 27. szombat Írta: Csizmadia Viola

2012-ben nyílt meg Magyarország és a kerület első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert, huszonhat, nagyjából 5 négyzetméteres ágyással az Irányi utca és a Bem József utca sarkán. Az ötödik születésnap ünneplésére sokan jöttek össze.

Gajda Péter polgármester a kerület nevében köszöntötte az Első Kis-Pesti Közösségi Kert közösségét és mindazokat, akik azóta is töretlenül végzik a kertművelést, illetve részt vesznek a közösség építésében. Érdemes volt belekezdeni és meghonosítani a kertmozgalmat a kerületben, hiszen az első kert kialakítását évente újabb egy-egy követte (Aranykatica, Zengő, Árnyas), így jelenleg négyet művelnek a kispesti lakótelepeken élők – mondta Gajda Péter.

Rosta Gábor, a Városi Kertek Közhasznú Egyesület vezetője elmesélte, hogy kezdetben sokat bolyongott a bürokrácia útvesztőiben, míg itt Kispesten az önkormányzat felismerte az ebben rejlő lehetőségeket, és közös munkájuk eredményeként 2012-ben Kispesten nyílt meg Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje. Minden elképzelésemet túlszárnyalta az a fejlődés, amely a kertek életét jellemzi, és minden évben még újabb és újabb meglepetéssel szolgálnak. Ezek a kertek többet jelentenek, mint egyszerű zöldségeskertek, hiszen itt a művelt kertek mellett művelt közösségek is alakulnak hangsúlyozta Rosta Gábor, aki a kispesti kertekben szerzett tapasztalataira építve folytatja kertépítő mozgalmát a fővárosban is.

A születésnapos kert vezetője Nagy Mária kérdésünkre elmondta: jelenleg 25 család dolgozik rendszeresen a kertben, közülük 5 újonnan költözött a lakótelepre és lett a közösség tagja. Remek a kapcsolat a szomszédos Vass iskolásaival is. Az elsősöknek és a hetedikeseknek van egy ágyása a kertben, így rendszeresen átjárnak. A kertben biogazdálkodás folyik, saját maguk készítette növényekből készült „vegyszerekkel” veszik fel a versenyt a kártevőkkel szemben – büszkélkedik Nagy Máris, aki elmondja azt is, hogy sajnos a csigákkal és a poloskákkal bizony nem bírnak, nem találtak még ellenszert ezen kártevőkkel szemben.

A születésnapi ünnepségre vendégként meghívott Bálint gazda (Bálint György) is elismeréssel szólt a kertet művelők munkájáról. Bálint gazda szerint békeidőben is fontos, hogy a városi emberek is tudják, milyen az, ha saját termesztésű zöldségből, gyümölcsből kerül élelem, mondjuk egy jó lecsó az asztalra, milyen az íze a frissen szedett termésnek. Bálint gazda azt tanácsolta az Első Kis-Pesti Kert kertészeinek, hogy bátran kísérletezzenek a zöldségek termesztésével, és figyelmükbe ajánlotta az édesburgonyát, amelyet a gyerekek is talán szívesebben fogyasztanak édeskés íze miatt.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.