2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Kerékpáros-barát reggeli Kispesten

Kispest
2017. máj. 04. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

A tegnapi zivataros időjárás ellenére sokan pattantak ma is kerékpárra és álltak meg egy forró teáért, szendvicsért a kispesti önkormányzat hagyományos Bringás reggelijének helyszínén a Shopmark (Europark) kerékpártárolója előtt a Határ úton.

A bringás reggeli az önkormányzat egyik legnépszerűbb rendezvénye, hiszen minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel is, időjárástól függően 150-250 kispesti, vagy a városon átkerekező kerékpáros érkezik munkába, iskolába, óvodába menet az önkormányzati sátorhoz – mondta Gajda Péter polgármester, aki szinte minden alkalommal eljön ide, csakúgy, mint Vinczek György alpolgármester és Varga Attila önkormányzati képviselő. A kerékpáros-barát rendezvényen Gajda Péter beszélt arról is, hogy hamarosan megkezdődik az a fejlesztési program, amely keretében a fővárossal közös uniós pályázaton, mintegy 350 millió forintot költenek majd a meglévő kerékpárutak fejlesztésére, biztonságosabbá tételére, zárható kerékpártárolók építésére.

Most is, mint eddig minden alkalommal, fél nyolckor voltak a legtöbben a sátor előtt, ahol a reggelin kívül a kerületi rendőrkapitányság munkatársai KRESZ-tesztet töltettek ki az érkezőkkel. A tesztet kitöltők magabiztosan válaszoltak a feltett kérdésekre, de bizony volt néhány szabály, amelynek helyes megválaszolása komolyabb fejtörést okozott. Ilyen fogós kérdés volt az például, hogy a kerékpárral közlekedve haladhat-e folyamatosan egy másik kerékpáros? Sokan úgy gondolták – mondták a szakemberek, hogy a kerékpárúton, kerékpársávon vagy az útpadkán igen, ám a helyes válasz ez estben, hogy csak a kerékpárúton, kerékpársávon vagy a leállósávon. Sokan nem tudták azt a szabályt sem, hogy már a 16. életévét betöltő kerékpáros is szállíthat 10 évnél nem idősebb kerékpárt nem hajtó utast – teszik hozzá még példaként.

Az időjárás kicsit befolyásolta a résztvevők számát, hiszen a tegnapi eső miatt valamivel kevesebben érkeztek, mint máskor, de aki eljött, most sem panaszkodott a reggelire és az ajándékokra, amelyek között voltak újdonságok is, például most vízhatlan nyeregtakarót is adtunk – meséli Fülöp Péter főszervező, aki szerint örvendetes, hogy sokan dicsérik a kispestieket, hogy itt mindig milyen jó a hangulat.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.