2019. június 26., szerda, János és Pál

Készül a város költségvetése

Kispest
2017. február 15. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

Az állami és a fővárosi elvonások ellenére a tervezett és megkezdett beruházások nem maradnak el. A képviselő-testület februárban fogadja el az idei költségvetést, amely összességében több mint kétszáz millióval lesz kevesebb, mint tavaly – mondta lapunknak Gajda Péter polgármester, akit arról kérdeztünk, milyen lesz a 2017-es gazdasági év az önkormányzatnál.

Jelenleg már zajlik a város költségvetésének előkészítése, az egyeztetések. Az előzetes tervezésnél is már látszik, hogy összességében több mint kétszáz millió forintot von el az állam és a főváros a kerülettől. Körülbelül 100 millió forinttal kap kevesebbet állami normatív támogatást a kerület, 26 millióval folyik be majd kevesebb a fővárosi forrásmegosztásból, és több mint 90 milliót von el az állam, az úgynevezett szolidaritási adóra, az iskolák fenntartására – sorolja az összegeket a polgármester.

Mivel az állam átvette az iskolák üzemeltetését, fenntartását, így az önkormányzat most gőzerővel koncentrálhat a bölcsődék és az óvodák fejlesztésére. Lesz is dolog, tennivaló bőven – teszi hozzá, hiszen az elmúlt években is adott elég megoldandó feladatot az épületek fenntartása, karbantartása, mert az intézmények nagy része 30, vagy annál több éves panel, de van százéves épület is.

Bár az elmúlt időszakban voltak nagyobb fejlesztések, építések, intézménybővítés, például az Arany oviban, vagy a Mese Vár oviban, az ingatlanok műszaki állapota most érte el azt az állapotot, amikor már nem halasztható tovább a felújításuk.

A polgármester tájékoztatása szerint a legutóbbi testületi ülésen elfogadott kerületi Köznevelési koncepció alapján azt tervezi az önkormányzat, hogy viszonylag jelentős beruházás-sorozat kezdődhet meg még az idén a bölcsődékben és az óvodákban. Három évre ütemezett másfél milliárd forintról, évenként 500 milliós keretet különítenek el erre a célra,  hamarosan dönt is a képviselő-testület. Első lépésként idén az egyik óvodában komplexen felújítás kezdődik, és elindul az összes kerületi fenntartású intézményben a problémák felszámolása.

Gajda Péter ismét megerősítette, hogy az iskolák államosításával nem ért véget a kerületi oktatási intézmények támogatása, hiszen a már megkezdett programok folytatódnak, mint például az iskolai világításkorszerűsítés az Erkel iskolában, de a Pannóniában is folytatódik a plusz tanteremépítés az iskola tetőterében. A polgármester azt javasolja majd a képviselő-testületnek a költségvetés elfogadásakor, hogy hozzanak létre egy tízmillió forintos kispesti iskolatámogatási alapot, amelyből minden iskola saját céljaira egyenlő mértékben kérhet.

Az elvonások miatt újra kellett gondolni, hogy mire jut, és mire nem majd 2017-ben. Azt látom, hogy ettől függetlenül nyugodt módon, kiegyensúlyozottan fogjuk majd a kerületet üzemeltetni, minden olyan feladatra, amely alapvető, illetve önként vállat, továbbra is lesz lehetőségünk.

Fejlesztésre is lesz pénz, például a külső medencékre a Kispesti Uszoda kertjében, vagy a Berzsenyi utcai orvosi rendelő teljes átalakítására, felújítására, az egészségügyi intézetben a gép- és műszerbeszerzésre, a közterületen tervezett parkprogramokra, a lakótelepi házak közötti kisebb parkok átépítésére.

Azt tervezik, hogy azokra a fejlesztésekre, felújításokra, amelyek égetőek és fontosak, egy egymilliárd forintos hitelt vesz majd fel talán jövőre az önkormányzat, amelyre 2006 óta nem volt példa, de ez most elkerülhetetlennek látszik. Szerencsére a kerület az elmúlt időszakban nem vett fel sem fejlesztési-, sem pedig folyószámlahitelt sem a működéshez – mondja Gajda Péter.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.