2019. szeptember 18., szerda, Diána

Emléktáblát kap a szegények orvosa

Kispest
2017. február 07. kedd Írta: Csizmadia Viola

Hamarosan emléktábla is őrzi majd emlékét a száztizenöt éve született dr. Jahn Ferencnek, a szegények orvosának – jelentette be Vinczek György alpolgármester azon a családias hangulatú koszorúzási ünnepségen, amelyet minden évben születésnapján, február 7-én rendeznek meg a híres orvos mellszobránál az Egészségügyi Intézetben.

Jahn Ferenc nevét utca őrzi a kerületben, és 2000-ben az önkormányzat Kispest díszpolgára címet adományozott a mártírhalált halt orvosnak. Mellszobrát évekkel ezelőtt helyeztette vissza az önkormányzat eredeti helyére, a Kispesti Egészségügyi Intézetbe. Mint azt az alpolgármestertől megtudtuk, korábban volt emléktáblája Jahn Ferencnek az Ady Enrde úton egy magánház oldalán, de annak felújítása után a tábla már nem került vissza a helyére. Ezért az önkormányzat támogatásával még ebben az évben emléktábla kerül a Jahn Ferenc utcai régi szülőotthonban jelenleg működő rehabilitációs intézet falára, ezzel is tisztelegve az alig 43 évet élt köztiszteletnek örvendő, életének nagy részét Kispesten, a kispestiekért dolgozó orvos emlékének.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének kispesti csoportja minden évben megszervezi a megemlékezést, amelyen mindig részt vesz lánya, Jahn Ágnes. Idén többek között eljött megemlékezésre a szövetség képviseletében Szonderik Gyula, a Romák Felzárkóztatásáért Egyesülettől pedig Losó Györgyné, Melinda.

A polgári családból származó Jahn Ferenc 1928-ban, diplomája megszerzése után került Kispestre, ahol a szegények gyógyítójaként vált ismertté. Tudományos és közéleti tevékenységét gyakori betegeskedése gátolta, ennek ellenére a 30-as évek derekától ismét aktív szerepet játszott a kispesti szociáldemokrata pártszervezet munkájában. Ebben az időben kezdett foglalkozni városszociográfiával is, a kispesti szociográfiai kiállítása, amelyet a polgármester nyitotta meg a városházán 1937-ben, nagy visszhangot keltett, ám rövid idő múlva a belügyminiszter bezáratta. A szélsőjobboldali veszély miatt Jahn doktor a szélesebb összefogás egyik meghatározó alakja lett Kispesten. Politikai tevékenysége miatt 1940 tavaszán, letartóztatták, majd második lefogását követően, 1942-ben 9 havi börtönbüntetésre ítélték. Ennek ellenére az antifasiszta ellenállási mozgalommal megmaradt kapcsolata: hazánk német megszállása után fegyvert és gyógyszert gyűjtött a partizánok számára. 1944 áprilisában elfogták, és szeptemberben a hadbíróság 5 évi fegyházbüntetést szabott ki rá. Novemberben a politikai foglyokat átadták a német hatóságoknak, Jahn doktort végül Dachauba hurcolták. Amíg tehette, orvosként segített fogolytársain, ám tüdeje végül nem bírta ki a megpróbáltatásokat: a kispesti szegények korábbi gyógyítója a tábor felszabadítását követően elhunyt.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.