2023. június 02., péntek, Kármen és Anita

Népszerűek a kispesti kerékpárutak

Kispest
2011. máj. 26. csütörtök

 

Még tavaly szeptemberben használhatták először a kerékpárosok azt az 1,5 +1 kilométeres kerékpárutat, amelyet részben uniós, részben kerületi forrásból sikerült megépíteni. A most zárult forgalomszámlálás szerint rengetegen használják a biztonságos közlekedési lehetőséget. Az adatokból kitűnik, hogy a reggeli időpontban átlagosan óránként 36 kerékpáros használja az utat.

Tavaly szeptember óta bicikliút köti össze a Határ uti és Kőbánya-Kispest metrómegállót. Az útvonal 1,5 kilométer hosszon aszfaltozott kerékpárútként, valamivel több mint 1 kilométeren pedig táblával és piktogramokkal jelölt bringaútként szolgálja a kerekeseket.

 

A Wekerletelep szélén, a Határ út és Pannónia út kereszteződésénél kezdődik, majd az Esze Tamás utcában és a Hungária úton folytatódik, hogy a Hunyadi utcán keresztül elérje a Kossuth teret és a KÖKI közlekedési csomópontot, illetve a Vak Bottyán utcán idén nyáron elkészülő kerékpárutat. A vonalon útba esik több közintézmény, iskola és közlekedési csomópont is, ahol például B+R parkolókat, kerékpártárolókat is kialakítottak.

Május 17-én forgalomszámlálást tartottak ezen a szakaszon. Így mérik le, hogy mennyien használják a megépült kerékpárutat. A szakemberek számára is meglepő módon, a vizsgált egy órás időtartamban átlagosan négyszer annyi kerékpáros közlekedett a kijelölt útvonalon, mint a bringaút megépítése előtt. Sőt, volt olyan szakasz is, a Hunyadi utcában, ahol a korábbiakhoz képest 32-szer annyi kerékpáros  közlekedett.  Az adatokból kitűnik, hogy a reggeli időpontban átlagosan óránként 36 kerékpáros használja az utat.

Csak bízni tudunk benne, hogy egyre többen ismerik fel ennek a valóban gyors és környezetbarát közelekedési eszköznek előnyeit. Vannak bíztató jelek, a fenti forgalomszámlálás eredményei is azt jelzik, a biciklizés Magyarországon is kezd az autó és a tömegközlekedés valódi alternatívájaként megjelenni.

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.