2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Kulturális estet tartottak a kispesti nemzetiségek

Kispest
2016. november 21. hétfő Írta: Csizmadia Viola

Immár 21. alkalommal rendeztek kulturális nemzetiségi estet a kerületben élő nemzetiségek. Idén kilenc kispesti nemzetiségi önkormányzat mutatta be műsorát a KMO Művelődési Házban.

 

A nemzetiségi est vendégeit Vinczek György alpolgármester köszöntötte, aki beszédében a kulturális sokszínűséget hangsúlyozta. Mint mondta, az önkormányzat törekszik rá, hogy minél szélesebb körben legyenek ismertek a nemzetiségi kultúrák, ezt a célt szolgálják az egyre mélyülő testvérvárosi kapcsolatok, valamint a népszerű diákcsereprogram. Az alpolgármester megköszönte a nemzetiségi önkormányzatok vezetőinek, hogy rendezvényeikkel idén is színesítették a kerület kulturális életét, és lehetőséget kínáltak a kispestieknek arra, hogy megismerjék más népek szokásait, hagyományait, gasztronómiáját.

Az egész estés folklórprogramban kilenc nemzetiségi önkormányzat vendégművészei, együttesei léptek a KMO színpadára, az egyes produkciók előtt a nemzetiségi önkormányzatok elnökei is köszöntötték a közönséget. Elsőként a Magyarországi Szerb Színház művészei adtak elő részleteket a Zombor rózsája című operettből. A német önkormányzat az Erkel Ferenc Általános Iskola alsó tagozatos diákjait léptette színpadra, akik német gyermekjátékokkal és néptánc-összeállítással kedveskedtek a közönségnek. Ezt követően az idén 20 éves Helidonaki Görög Hagyományőrző Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttes szórakoztatta a vendégeket. Az Urartu Örmény Színház Musza Dagh hősies történetét feldolgozó, a világon elsőként Magyarországon készült musicalből mutatott be részleteket, majd a Polonéz Táncegyüttes adott elő dél-lengyelországi táncokat. A Prekovac Horvát Hagyományőrző Folklór Autentikus Együttes horvát-bunyevác zenei dallamokon keresztül nyújtott ízelítőt a horvát kultúra szépségeiből. A kispesti romák képviseletében a Lashe Shave együttes és a Kethane tánccsoport lépett színpadra, előadásukban szatmári és erdélyi dallamok csendültek fel tánccal kísérve. A román Codrulețul (Erdőcske) Néptáncegyüttes autentikus erdei néptáncot, a tusnádi térség jellegzetes táncát mutatta be. A színpadi műsort a bolgár önkormányzat műsora zárta a P. Mágnes rockzenekar koncertjével. A kulturális est gasztronómiai bemutatóval zárult, a művelődési ház előterében a nemzetiségek jellegzetes ételeiből lehetett kóstolót venni.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.