2019. március 24., vasárnap, Gábor és Karina

Puskásra emlékeztek Kispesten

Kispest
2016. november 17. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Mint minden évben ilyenkor, halálának 10. évfordulóján is a róla elnevezett intézményben, a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskolában emlékeztek Kispest Díszpolgárára, az Aranycsapat feledhetetlen és legendás kapitányára, Puskás Ferencre.

Dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője, az országgyűlés alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy amikor Puskás gyerekként iskolába járt Kispesten, még senki nem gondolt arra, hogy a legismertebb magyar lesz belőle. Tehetsége, képessége – amely megvan nemzetünkben – emelte őt magasra, példaképpé. Kispest országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, mert példaképek kellenek, tisztelni, ápolni kell emlékét. Szurgent Lajos, a Budapesti Honvéd egykori játékosa személyes emlékeit osztotta meg a hallgatósággal, mint mondta olyan embert ismert meg Öcsiben, akit a szívébe zárt. A Magyar Labdarúgó Szövetséget képviselő Dunai Antal azt mondta, szerencsés, mert ismerhette Puskást, és kisgyermekként játszani is láthatta. Szenzációs ember, nagyszerű játékos volt – fogalmazott. Az ország egyetlen Puskás Ferenc nevét viselő általános iskolájának igazgatója azt mondta, hűek ahhoz az eszméhez, amelyet Puskás és társai képviseltek. Ennek emlékéül az iskola Ady Endre úti falán kép idézi fel Puskás és Bozsik alakját. Beszéde végén Bihari Péter hangsúlyozta, továbbra is fontos feladatuk, hogy megtalálják a tehetségeket sportban vagy másban, és segítsék őket ráállítani a helyes útra.

Az ünnepség végén koszorút helyezett el Puskás szobra előtt Hiller István, majd az önkormányzat képviseletében Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester. Gács Pál, Szurgent Lajos és Kaszás Kálmán a Budapesti Honvéd FC, Fenyvesi Dezső a Puskás Alapítvány nevében hajtott fejet a legendás labdarúgó szobra előtt. Piroska János és dr. Várhelyi István a Honvéd Baráti Kör, Dunai Antal az MLSZ nevében koszorúzott, végül Bihari Péter és az iskola egyik diákja helyezte el az emlékezés virágait a névadó szobránál.

A mai emlékezés a Szegfű utcai iskolánál zárult. Vinczek György alpolgármester hajtott fejet a két barát, Puskás Ferenc és Bozsik József emléktáblája előtt, a magyar labdarúgás történetének e két óriása, ennek az iskolának a padjait koptatta gyerekként.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.