2019. máj. 27., hétfő, Hella

Ismét szén-monoxid-riasztót ad az önkormányzat

Kispest
2016. november 08. kedd Írta: Csizmadia Viola

 

Immár negyedik esztendeje ad ilyenkor ősszel, a fűtési szezon megkezdésekor szén-monoxid-riasztót a kispesti önkormányzat a szociálisan rászoruló, gázzal fűtő családoknak. A mintegy száz korszerű eszköz beszerzésére ebben az esztendőben  másfél millió forintot költöttek.  A hagyományoknak megfelelően az első készüléket Gajda Péter adta át egy wekerlei egyedülálló férfinek.

A korábbi évekhez hasonlóan a fűtési szezon elején szén-monoxid-riasztót adott ismét az önkormányzat. A készülékeket a szociális iroda munkatársainak javaslatára, a települési támogatást igénybe vevő családok között osztják ki. Az akció fontosságát az is mutatja, hogy tavaly volt olyan sokgyermekes család, ahol jelzett az önkormányzattól kapott riasztó, és így nem történt tragédia – meséli Gajda Péter polgármester, aki meglátogatta a Wekerlén élő férfit, és átadta neki a biztonsági eszközt.

Mint a polgármester elmondta: a negyedik esztendeje tartó szociális program keretében idén negyven készüléket osztanak ki a települési támogatást igénybe vevő családok között, így már csaknem 300 családnak van önkormányzati támogatásból szén-monoxid-riasztója. Ez azért fontos, mert a családok többsége évről-évre egyre nehezebb körülmények között él, sokszor nem jut már az elöregedett fűtőberendezések cseréjére, korszerűsítésére, de még a rendszeres karbantartására, a műszaki felülvizsgálatra sem. A riasztók használatával nagyobb biztonsággal lehet megelőzni a sokszor halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezéseket – tette hozzá Gajda Péter.

Sajnálatos tény, hogy míg tavaly országosan összesen 9 halálos áldozatot követelő szén-monoxid mérgezés történt, idén ez a szám már elérte a 17-et. A tűzoltók adatai szerint 2016 év eleje óta 339 szén-monoxidos esethez vonultak, ahol 220 ember sérült meg. Kispesten a legutóbbi szén-monoxiddal kapcsolatos baleset ez év augusztusában történt.

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.