2019. június 16., vasárnap, Jusztin

Olasz-nap Wekerlén

Kispest
2016. november 07. hétfő Írta: Prusinszki István

 

Immáron tizedik állomásához érkezett a Wekerlei Kultúrház nemzeteket, kultúrákat bemutató programsorozata, amelynek keretében most Olaszországgal ismerkedhettek a kispestiek.

Az elmúlt években bolgár, török, indiai, japán, egyiptomi, afrikai, spanyol, francia és svéd tematikus napokat rendezett a Wekerlei Kultúrház azzal a céllal, hogy színes programokkal egybekötve mutassa be az országok és népek kultúráját az érdeklődőknek.

Szabó Mária igazgató megnyitó beszédét követően az esemény díszvendége, Pierluigi Simonetti, Olaszország nagykövet-helyettese köszöntötte a kispestieket.

Dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke, olaszul is elmondott beszédében arról beszélt, hogy mi az alapja a két nép egyre erősebb barátságának. A képviselő ennek egyik okát a remek olasz borokban, és a két nép borhoz való viszonyában látta: „Mi szeretjük a jó borokat, így szeretjük az olaszokat is”– mondta.

Gajda Péter polgármester szerint fontosak ezek a kulturális napok, hiszen mindenkinek vannak élményei az olasz tájakról, ételekről, italokról, szokásokról. Beszédében dicsérte a Wekerlei Kultúrház munkatársainak újító kezdeményezéseit, az intézmény programjait. Itt említette meg, hogy az önkormányzat döntése alapján a művelődési házhoz tartozó hétezer kötetes könyvtár hamarosan felújított székhelyén nyitja meg újból kapuit.

Az ünnepélyes megnyitó után került sor a „Színes ceruzával a Föld körül – Olasz mesék nyomában” című pályázat díjátadójára és az alkotásokból összeállított kiállítás megnyitójára. A zsűri tagjai – Becski Leonóra iparművész, design- és vizuálisművészet-tanár és Pál Csaba Munkácsy Mihály-díjas grafikus, festőművész – összesen 187, különböző technikával készült alkotásból választották ki a legjobbakat. Szabó Mária elmondta, hogy a 6-9 évesek 71, a 10-14 évesek 116 pályaművet küldtek be az idén második alkalommal meghirdetett pályázatra, a legtöbben Pinokkiót és Geronimo Stiltont, illetve olasz népmesék egy-egy jelenetét örökítették meg.

Az olasz nap gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kínált érdekes programokat. Az emeleten ismeretterjesztő előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők: Bárdos Csaba filmesztéta az olasz film titkaival, Becski Leonóra az olasz divattal, Zentai Károly zongoraművész az olasz zenével ismertette meg a résztvevőket, Kereki Noémi az otthoni tésztakészítésről tartott élménybeszámolóval egybekötött könyvbemutatót. A kultúrház előterében Király Márton Rómában készített hangulatfotóit állították ki, a földszinten olasz tésztákat, filmeket, képzőművészetet és divatot bemutató tárlat, könyvvásár és olasz büfé csábította a vendégeket. A gyerekeket egész délután kézműves foglalkozások várták, amelyeken többek között fűszertartó üveget, álarcot és Pinokkió-bábot lehetett készíteni. A Mare Temporis Alapítvány reneszánsz olasz táncházat varázsolt a WKK-ba, Tatai Veronika bábszínész A csodálatos cinege című olasz népmesét adta elő. Az olasz nap záró programjaként az Alkalmi Kapcsolatok Társulása – Palóc Eszter, Takács Paulina, Harmati Máté és Nemes János – „Zum zum zum…” címmel tartott olasz slágerestet.

A rendezvényt a Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány (WEKKA), a pályázatot a Budmil Zrt. támogatta, a kiállításhoz hozzájárult a Bagatt Cipő Hungary, az Europark Libri Könyvesbolt, a Gusti Mediterraneo Kft., a Studio Italia, valamint Tokody János és Mayer Krisztina.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.