2019. június 26., szerda, János és Pál

Gazdára talált az idei Kispest Sportjáért Díj

Kispest
2016. október 26. szerda Írta: Csizmadia Viola

Ebben az esztendőben Maróthyné Rákóczy Zsuzsanna, Tormásiné Neuwirth Anikó és Jobbágy István kapta az önkormányzat által 2009-ben alapított Kispest Sportjáért Díjat, amelyet minden évben azoknak ítélnek oda, akik kiemelkedő munkát végeznek a sport, a diáksport területén, a testnevelés és a testkultúra népszerűsítésében, ezek szervezésében, fejlesztésében és támogatásában.

A díj megalakítása óta a sok-sok híres és kiváló sportoló mellett számtalan olyan tanár, sportszakember, „ a minden napok napszámosai közül” kapott már elismerést, akik megtanították a kispesti gyerekeket a sport és a mozgás szeretetére, és arra, hogy miként maradhatunk egészségesek. Az önkormányzat saját erejéből igyekszik minél több lehetőséget biztosítani a tömegsportra, az ingyenes sportolási lehetőségek megteremtésére, rendszeresen támogat egyéni sportolókat, csapatokat, különféle versenyeket – mondta Gajda Péter polgármester, aki Szujkó Sziviával, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnökével és Vinczek György alpolgármesterrel közösen adták át az idei díjakat.

Vinczek György alpolgármester pohárköszöntőjében Kovács Katalin kajakozó és Kemény Dénes volt szövetségi kapitány, vízilabdaedző szavait idézte a sportsikerekről és arról a kemény munkáról, motivációról, olykor gyötrelemről, amely ehhez szükséges. Majd az alpolgármester arról beszélt, hogy „büszkék vagyunk a kitüntetettekre, hiszen olyan szakemberek ők, akik apró koruktól tanítják a gyerekeket a sport szeretetére”.

Az ünnepséget stílusosan a Kispesti B-Cool Dance Team sportegyesület Akrobatikus Rock And  Roll és show tánc bemutatója színesítette.

Díjazottak:

Maróthyné Rákóczy Zsuzsanna, a Kispesti Pannónia Általános Iskola testnevelő tanára. Pedagógusi pályáját 1977-ben kezdte, 1981 óta tanít az iskolában, öt évig a kerületi testnevelési munkaközösség vezetője volt. Az országos diákolimpiákon való kimagasló eredmények miatt több ízben kapott az iskola jutalmat a Magyar Diáksport Szövetségtől. A Budapesti Spartacus majd a Kőbánya Sport Club úszó szakosztályával kiépített kapcsolat révén több nagy úszótehetség, mint például Egerszegi Krisztina, Kozma Dominik, Marosi Ádám, Bernek Péter, Késely Ajna pályájának indulásához is hozzájárult.

Tormásiné Neuwirth Anikó, a Musztáng Sportegyesület elnöke, művészeti vezetője. 1995 óta foglalkozik Kispesten a sporttánc, ezen belül az akrobatikus rock & roll oktatásával. 2003-ban alakította meg az egyesületet, azóta minden évben dobogón állt valamelyik párosa vagy formációja a világkupák, világbajnokságok, Európa bajnokságok versenyein. Nevéhez fűződik többek között az egyesület junior páros formációs világbajnoki valamint felnőtt nagyformációs világbajnoki címe és Világkupa győzelme. A Magyar Táncsport Szövetségtől 2012-ben az év sportvezetője díjat is megkapta.

Jobbágy István, a Kispesti Atlétikai Club (KAC) elnöke, testnevelő tanár, judo szakedző. 1990 óta vesz részt a kerület sportéletében. Kezdetben sporttanácsnokként, majd 1993 óta a KAC ügyvezető elnökeként, később elnökeként tevékenykedett. 1994-2011 között vezetője volt az Önkormányzati Sporttelepnek, rendezője a kerületi sportnapoknak. Egyesületi vezetői ideje alatt a KAC női kézilabda szakosztálya a Budapest II. osztályból az NB I/B osztályba jutott. A KAC judo szakosztályának vezetőedzőjeként tanítványai Világkupán, Országos Bajnokságon érmes helyezéseket, az országos diákolimpián aranyérmeket szereztek.

 

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.