2019. július 18., csütörtök, Frigyes

Megint szebb lett a Kertvárosi Idősek Klubja

Kispest
2016. szeptember 26. hétfő Írta: Csizmadia Viola

Ebben az esztendőben, először tavasszal, majd a nyár végén, összesen csaknem öt millió forintot fordított az önkormányzat a Kertvárosi Idősek Klubjának felújítására. A majd 28 éves, adottságai miatt nem akadálymentesíthető épületben idősek nappali ellátása és szociális étkeztetése folyik.

A Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat egységeként családi házas környezetben található, kerttel rendelkező földszintes régi épület, amely tömegközlekedéssel jól megközelíthető, felújítása a tálalókonyha, a klubhelyiségek, az elektromos hálózat, valamint új világítótestek felszerelésével kezdődött meg 2014-ben – mondta Balázs Piroska, a szolgálat igazgatója azon az ünnepélyes délelőtti beszélgetésen, amelyen a város vezetői, Gajda Péter polgármester, Kertész Csaba és Vinczek György alpolgármesterek, valamint Varga Attila önkormányzati képviselő és Huszár Erzsébet idősügyi tanácsnok vett részt. Mint azt az intézményvezető asszonytól megtudtuk, legnagyobb bánatukra az intézmény, adottságai miatt nem akadálymentesíthető, ennek ellenére szívesen járnak ide a kertvárosi idősek. A klub jelenleg 41 taggal működik, amelynek legidősebb tagja a 92 éves Terka néni, de ezen kívül 62 idős szociális étkeztetéséről is itt gondoskodnak. A felújítás költségeihez az intézmény maga is hozzájárult: mintegy 150 ezer forint értékben a kerítés és a korlát festését, az új függönyök vásárlását az ebédlőbe, illetve a pihenő klubszobába, a konyhába és az irodába ebből a keretből vásárolták.

A kerületi idősgondozásban résztvevő intézmények életében kisebb, nagyobb lépésenként mindig, minden évben történik valami. Például az év elején alig két hét alatt készült el az Őszirózsa Idősek Klubja világításának és csatornarendszerének felújítása mintegy kétmillió forintért – válaszolta kérdésünkre Gajda Péter polgármester, aki ez alkalommal is hangsúlyozta, az önkormányzat igyekszik sok mindent megtenni azért, hogy a kerületben élő idősek élete tartalmasan és nyugodt körülmények között, biztonságban teljen. Az épület Vamüsz által végzett felújítására költött 5 millió forint, amelyből tellett a nyílászárók cseréjére, a tető beázó egyharmadának felújítására, a fürdőszoba átalakítására, zuhanyzófülke kialakítására és a belső festésekre, ismét jó helyre került – tette hozzá a városvezető.

A szociális ügyekért felelős alpolgármester, Vinczek György tájékoztatása szerint a Kispesten élők 25 százaléka időskorú, így 14-15 ezerre tehető azoknak a száma, akik igénybe vehetik az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat, az étkezést és a nappali foglalkoztatást. Érdekes módon a Kertvárosban élők közül viszonylag kevesen veszik igénybe az időseknek biztosított lehetőségeket. Ennek okát a városvezető ma még nem tudta pontosan megnevezni, de az önkormányzat szakemberei is kíváncsiak erre, hiszen a kerületben nagyon odafigyelnek arra, hogy szolgáltatásokért fizetendő árak összhangban legyenek az igénylők anyagi helyzetével, egyetlen rászoruló se maradjon ki a szolgáltatásból magas térítési díj miatt.

 

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.