2019. április 19., péntek, Emma

Emelhetik az anyatejgyűjtésért járó tiszteletdíjat

Kispest
2016. július 31. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

Jelenleg adómentesen 1800 forintot, de a kormány tervei szerint még a nyáron megszületik a döntés arról, hogy 2700 forintot adnak majd egy liter anyatejért a kismamáknak. Kispesten ugyancsak kevesen, évente alig 10-15 kismama vállalkozik arra, hogy összegyűjtse a fölösleges anyatejet, pedig az anyatejgyűjtő állomás munkatársai már két deciliterért is házhoz mennek.

A WHO és az UNICEF kezdeményezésére 1992-ben nyilvánították az Anyatejes Táplálás, a Szoptatás Világnapjának augusztus 1-jét, amely kezdeményezéshez a magyar Védőnők Egyesülete 1993-ban csatlakozott – tudtuk meg Janurik Erzsébet intézeti vezető védőnőtől, akit arról faggattunk, miért fontos a kizárólagos anyatejes táplálás a kisgyerek hat hónapos koráig, valamint mit tehet az a kismama, akinek a szükségesnél több anyateje van, és szívesen adna azoknak a kisbabáknak, akiket nem tud természetes módon táplálni az édesanyja.

A védőnők egyik legfontosabb feladata, hogy felhívják a kismamák figyelmét arra, hogy az egészséges, szépen fejlődő kisbaba hat hónapos koráig legfontosabb és egyetlen tápláléka az anyatej, amely mindig steril, mindig megfelelő hőmérsékletű, összetétele optimális, és nem utolsó sorban „mindig kéznél van”. De az anyatejnek megvan az a remek tulajdonsága, hogy mind mennyiségben, mind pedig összetételében alkalmazkodik a gyermek életkorához. Olyan védőanyagokban gazdag, amelyek megóvják a babákat a fertőzésektől, a különféle allergiás betegségektől. Egy másik nagyon fontos hatás pedig, hogy az anyatej kedvező élettani hatásain túl a szoptatás során olyan szoros lelki kötődés alakul ki az édesanya és a baba között, amely szinte semmilyen más együttléttel nem pótolható – foglalja össze az anyatejes táplálás legfontosabb ismérveit a védőnő.

Téved, aki azt gondolja, hogy a szoptatós anyukáknak kettő helyett kell enniük, hiszen a szoptatós kismama kalóriatöbblet-igénye csupán 500 kcal. Bár azt mondják, hogy nincs rossza anyatej, de az anyatej minőségéért a kismama is sokat tehet. Megfelelő folyadékbevitellel, vitaminban gazdag vegyes táplálkozás, az alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás mellőzése mellett nem lesz panasza a kisbabának – hangsúlyozza Janurik Erzsébet.

A vezető védőnő kérdésünkre elmondta: Kispesten évente általában ötszáz kisbaba születik, de talán az anyatejgyűjtés szigorú feltételeinek is köszönhetően, alig 10-15 kismama vállalkozik arra, hogy összegyűjtse a fölösleges anyatejet, pedig az anyatejgyűjtő állomás munkatársai már legkisebb mennyiségért, két deciliterért is házhoz mennek. Így arra biztatja a kismamákat, hogy vállalják a gyűjtéssel járó kellemetlenségeket, mert ugyancsak sok kisbabán segíthetnének, akiket nem tud természetes módon anyatejjel táplálni az édesanyja – teszi hozzá.

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.