2019. máj. 27., hétfő, Hella

Futárt olvas a távirányító

Kispest
2016. június 03. péntek Írta: Csizmadia Viola

A kispesti önkormányzat támogatásával olyan távirányítókat kaptak látássérült kispestiek, amely segít az önálló közlekedésben, amellyel leolvashatják, azaz hallhatóvá tehetik a BKK Futár információs tábláit, illetve a hangot kiadó gyalogátkelőhelyeket.

Köszöntőjében Gajda Péter polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat idén 50 Futár-távirányítót vásárolt, és ad át az igénylőknek, segítve őket a napi közlekedésben. Gajda Péter hangsúlyozta, ha igény van rá, folytatja a programot a kerület.

Az eszközök működéséről a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) elnöke beszélt. A Futár-távirányító alkalmas a megfelelően felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél elhelyezett lámpák hangosítására, egyetlen gombnyomással felolvassa a hangszóróval ellátott Futár-kijelzőkön lévő feliratokat, valamint hangjelzéssel segíti megtalálni a 4-es metró állomásainak üzemelő mozgólépcsőjét. Egyben érzékenyíti az utca emberét, aki ha hallja, segíteni is tud. Fodor Ágnes elmondta, azon dolgozik az egyesület, hogy kimozdítsa otthonról a látássérült embereket, és bekapcsolja őket a társadalom vérkeringésébe, a Futár-távirányító egy újabb lépést jelent ebbe az irányba. Hozzátette, a használóktól folyamatosan várják a működéssel kapcsolatos tapasztalatokat és a visszajelzéseket, hogy melyik megállókat, lámpás kereszteződéseket kellene kihangosítani.

Elmondta azt is, hogy maradtak még ki nem osztott készülékek, amelyekre folyamatosan lehet jelentkezni a kispesti szervezőknél (Bernát Zsuzsanna - 06/30/498-9127, Puchnyák István - 06/70/984-8868, e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ).

 

© 2008-2019 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.